Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se vydal na startovací rampu

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli po poledni středoevropského času se raketoplán Discovery vydal na startovací rampu 39A na mysu Canaveral na Floridě. Start mise STS-120 je naplánována na 23. října.

Článek

Přeprava obrovského kolosu trvala více než šest hodin, během kterých urazil pásový dopravník s raketoplánem 5,6 km dlouhou cestu. Start raketoplánu se očekává 23. října a jeho úkolem bude dopravit k Mezinárodní kosmické stanici spojovací modul Harmony.

Původní označení modulu bylo Node-2. Studenti amerických škol pak v soutěži vybrali název Harmony. Modul bude v říjnu dopraven k Mezinárodní kosmické stanici raketoplánem Discovery (STS-120). Harmony bude složit jako spojovací modul. Ještě letos v prosinci by se k němu měl připojit evropský vědecký modul Columbus a v příštím roce japonský modul Kibo. Kvůli nadcházející misi musela posádka ISS nedávno dokonce jeden z modulů ISS přemístit.

Harmony byl na Floridu dopraven z Itálie již v roce 2003 pomocí dopravního letounu Airbus Beluga. Od té doby prošel modul sérií testů a připravoval se na cestu do vesmíru. Harmony má hmotnost 14,3 tuny a na délku měří 7,3 metrů. Současný modul je dalším americkým příspěvkem pro Mezinárodní kosmickou stanici. USA zastoupené Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) provozují moduly Destiny, Quest a Unity.

Během rutinních příprav raketoplánu objevili technici únik kapaliny z hydrauliky zadního podvozku. Oprava netěsnosti zabrala několik dní, musel se dokonce demontovat celý zadní pravý podvozek. Discovery se tak na startovací rampu vydal se zpožděním. Termín startu by to ale nemělo ohrozit, pokud nepřijdou další problémy, což u příprav těchto vysoce problematických kosmických korábů nelze nikdy vyloučit.

V těchto dnech nastávají opět dobré podmínky pro pozorování přeletů Mezinárodní kosmické stanice. Časy přeletů pro své město najdete na stránkách IAN.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám