Hlavní obsah

Raketa SpaceX při startu explodovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Raketa SpaceX Falcon 9R při nedělním startu z floridského Mysu Canaveral explodovala. Uvedla to americká NASA, která také zveřejnila záběry neúspěšného startu. Raketa s nákladní lodí Dragon mířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa SpaceX při startu explodovalaVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba dvě minuty po startu se kolem rakety objevil oblak bílého kouře, ve kterém zmizela. Krátce na to explodovala. K ISS měla vynést dokovací zařízení, které by umožnilo komerčním lodím přistávat u kosmické stanice.

Poslední data z rakety řídící středisko dostalo dvě minuty a devatenáct vteřin po startu. Stále není jasné, co havárii způsobilo.

„Nosič se při stoupání choval neobvykle. Náš tým to prošetřuje,“ uvedla společnost SpaceX na Twitteru.

„Falcon 9 měl problém krátce před tím, než se měl oddělit první stupeň (rakety),“ uvedl šéf společnosti SpaceX, miliardář Elon Musk.

Na lodi nebyla žádná posádka.

SpaceX je aktuálně jednou ze dvou amerických firem, které NASA pomáhají se zásobováním ISS.

Pro nosnou raketu SpaceX Falcon 9R byl nedělní start už devatenáctý. Šlo také o sedmý zásobovací let nákladní lodě Dragon. Na ISS měl dopravit celkem 1800 kg zásob a dalšího zařízení. Byly mezi nimi i potraviny, voda a další potřeby pro život posádky vesmírné stanice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám