Hlavní obsah

Radní japonské televize popírá masakr tří set tisíc Číňanů v Nankingu

Tokio

Jeden z dvanácti radních japonské veřejnoprávní televize Naoki Hyakuta popřel, že by při čínsko-japonské válce spáchali císařští vojáci masakr obyvatel Nankingu. V tomto čínském městě útočící Japonci povraždili na 300 000 lidí, většinou civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Památník obětem japonského útoku na Nanking, který si vyžádal životy 300 000 lidí.

Článek

„V roce 1938 Čankajšek zkusil seznámit veřejnost s odpovědností Japonska za nankingský masakr, ale světové národy ho ignorovaly. Proč? Protože se nikdy nestal!“ řekl podle listu Asahi Naoki Hyakuta.

Radikální vyjádření přišlo během jeho předvolební kampaně. Spisovatel usiluje o křeslo na tokijské radnici. Je přitom jedním z 12 radních veřejnoprávní televize. Na tento post ho loni vybral premiér Šinzo Abe.

Dělají to všichni, tak o co jde...

Hyakuta si ještě přisadil, že zvěrstev se přece dopouštějí všechny strany války, a proto není potřeba o takových věcech učit děti.

Hyakutovo vyjádření přišlo jen pár dní poté, co nový šéf NHK Kacuto Momiji reagoval na to, že japonská armáda měla za druhé světové války sexuální otrokyně pro vojáky: „Takové ženy by se našly v jakémkoli národě za války, včetně Francie a Německa.“ Pak se ale za vyjádření omluvil.

Otázka sexuálních otrokyní z porobených národů představuje stále velký problém mezi Japonskem a sousedními zeměmi. Mnohé Číňanky, Korejky a Indonésanky se zatím žádného odškodnění ze strany Japonska nedočkaly.

Japonsko nedávno navíc uvedlo, že plánuje přepsat osnovy, kde bude nově stát, že i sporná území, jako jsou ostrůvky Senkaku a Dokdo, jsou integrální součástí země. [celá zpráva]

Japonská zvěrstva

Podle Číny po dobytí Nankingu (správně Nan-ťing) na přelomu let 1937 až 1938 zahynulo na 300 000 lidí, většinou civilistů. Japonci tato čísla zpochybňují, o zvěrstvech, kdy se ale japonští vojáci učili sekat mečem do živých zajatců, existují i nezávislá svědectví a nepopírali to ani někteří příslušníci císařské armády.

Japonsko má tendenci často vystupovat jako oběť války, protože proti němu byly použity jaderné zbraně a při kobercovém bombardování v roce 1945 byla vypálena velká japonská města. Opomíjí přitom, kdo válku proti Číně a v Pacifiku zahájil.

Reklama

Výběr článků

Načítám