Hlavní obsah

Radioaktivní voda z Fukušimy uniká do moře dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Z jaderné elektrárny Fukušima uniká do Tichého oceánu radiací zamořená voda zřejmě už dva roky. Nyní jde o 300 tun denně. S odvoláním na japonský vládní zdroj to ve středu oznámila agentura Reuters.

Foto: David Guttenfelder, Reuters

Jaderná elektrárna po havárii.

Článek

Japonský úřad pro kontrolu jaderné energetiky tento týden ohlásil, že byla prolomena zábrana na zachycování radioaktivní spodní vody a že by tato voda mohla do oceánu začít unikat ve větším množství. Nařídil elektrárenské společnosti Tepco, aby problém urychleně řešila. [celá zpráva]

Tepco odčerpává denně 400 tun spodní vody, která k nízko položené Fukušimě stéká z kopců. Cílem je zabránit tomu, aby se smísila s vysoce radioaktivní vodou používanou k ochlazování reaktorů. K tomu měly sloužit právě bariéry, o nichž Tepco tvrdila, že fungují, než se objevily zprávy o pronikání radioaktivní vody do moře.

Pozdní přiznání

Tepco s následky havárie bojuje dva roky, ale až letos v červenci společnost přiznala, že část kontaminované vody uniká do moře. Její zástupce ve středu nechtěl potvrdit vládní informaci o rozsahu úniku. Je-li správná informace vlády, znamená to, že by uniklá voda mohla do týdne naplnit olympijský plavecký bazén.

Agentura Reuters citovala představitele ministerstva průmyslu, podle něhož se vláda domnívá, že k úniku určitého množství radioaktivní vody docházelo prakticky po celou dobu od havárie, i když není jasné, v jakém množství.

Tepco čelí kritice za to, že veřejnost neinformuje dostatečně. Podnik dlouho tvrdil, že kontaminovaná voda je zadržována a do moře neuniká.

K důvěryhodnosti Tepka nepřispěly ani informace o výpadcích dodávek elektřiny do chladicích okruhů odstavených reaktorů, kvůli nimž v nich rostla teplota. Jednou dodávky proudu vypadly kvůli tomu, že se do rozvaděče dostal hlodavec.

Reklama

Výběr článků

Načítám