Hlavní obsah

Pod fukušimskou elektrárnou se hromadí radioaktivní voda, ohrožuje moře

Tokio

Japonský úřad pro kontrolu jaderné energetiky varoval, že pod poškozenou jadernou elektrárnou Fukušima 1 se hromadí radioaktivní spodní voda. Postavená zábrana, která má tuto vodu zadržet, už byla prolomena. To znamená, že množství kontaminované vody prosakující do Tichého oceánu by se mohlo rychle zvýšit, dodal úřad citovaný zpravodajským serverem BBC.

Foto: ČTK/AP

Jaderná elektrárna Fukušima

Článek

Japonské úřady zaznamenaly řadu úniků radioaktivní vody v elektrárně, kterou v březnu 2011 zničilo silné zemětřesení a následná přívalová vlna cunami. Společnost Tepco minulý měsíc poprvé přiznala, že radioaktivní voda prolomila podzemní bariéru a prosakuje do moře. Tvrdila ale, že už přijala kroky, jak tomu zamezit. Podle šéfa úřadu pro kontrolu jaderné energetiky Šindžiho Kindžóa ovšem přijatá protiopatření byla jen dočasným řešením.

„Způsob, jakým Tepco vnímá krizi, je slabý,” řekl Kindžó. „To je důvod, proč to nemůžeme nechat jen na provozovateli,” dodal s tím, že v tuto chvíli „tu máme stav nouze”.

Jakmile spodní voda po překonání bariéry vystoupá na povrch, může začít proudit „krajně rychle”, varoval Kindžó. V sobotu odhadl japonský deník Asahi šimbun, že by se kontaminovaná voda mohla dostat do moře během tří týdnů.

Předpokládá se, že kontaminovaná voda pochází ze 400 tun vody, která je denně pumpována do elektrárny, aby ochladila reaktory. Podle expertů jediná možnost, kterou Tepco má, je radioaktivní vodu z elektrárny průběžně odčerpávat. Kvůli kontaminaci ale musí být skladována – a více než 1000 obřích nádrží kolem Fukušimy už je téměř plných.

Reklama

Související články

V podzemní vodě u Fukušimy je stroncium 90

Třicetinásobně vyšší množství radioaktivního stroncia 90, než povoluje norma, bylo zjištěno v podzemních vodách u odstavené fukušimské jaderné elektrárny,...

Výběr článků

Načítám