Hlavní obsah

Radioaktivní prach z japonské elektrárny je již nad Islandem

Novinky, ČTK, aš, NHK

Radioaktivní prach z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 dorazil přes Tichomoří a Severní Ameriku až do Evropy. Vědci částice zaznamenali na Islandu. Lidé tím ale nijak ohroženi nejsou, protože se prach v následujících dnech v atmosféře fakticky rozpustí.

Foto: Reuters

Pohled na čtyři haly reaktorů ve fukušimské elektrárně

Článek

Že se prach může dostat až nad Evropu, uvedli experti už minulý týden.

Částice putující severní polokoulí sleduje síť monitorovacích stanic, které zaznamenaly zvýšenou radioaktivitu oproti normálu. Její hodnoty jsou ale příliš nízké na to, aby měly negativní vliv na lidi.

"Je to jen otázka dní, než se nad severní hemisférou (částice) rozpustí. V celé Evropě nebudou ohledně lidského zdraví vzbuzovat žádné obavy," sdělil podle agentury Reuters Andreas Stohl z norského institutu pro výzkum atmosféry.

Už když se částice dostaly poprvé na území USA, a to v Kalifornii, měly hodnotu pouhé milióntiny dávky, kterou člověk normálně absorbuje za celý svůj život ze svého okolí, tedy například z kamenů, cihel nebo slunce. A francouzský úřad pro jadernou bezpečnost předpověděl, že částice, které by nyní mohly dorazit i do Francie, budou tisíckrát až deset tisíckrát slabší než ty, které v roce 1986 dorazily do země po jaderné katastrofě v Černobylu na Ukrajině.

Japonsko začne také monitorovat radiaktivitu v moři okolo elektrárny. Panují obavy, že může být značně zvýšená, což by ohrozilo mořský život v oblasti.

Radiace v okolí elektrárny

Míra radiace v některých oblastech 20kilometrového sanitárního okruhu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1, která byla narušena zemětřesením a vlnou tsunami 11. března,  je 1600krát větší, než je běžné. Největší radiaci pozorovatelé naměřili ve městě Namie v blízkosti elektrárny, a to 161 mikrosievertů za hodinu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonci pohřbívají oběti zemětřesení a tsunami do masových hrobůVideo: Reuters

Ve vzdálenosti 40 kilometrů je radiace 400 krát větší a radioaktivní částice se objevují až v hloubce pět centimetrů pod povrchem. V případě radioaktivního isotopu jódu je jeho hladina v půdě 430 krát vyšší než normálně a u cesia 47krát, uvedla televize NHK.

Lidé, kteří by v oblasti zůstávali celý rok, by dostali čtyřikrát vyšší dávku radiace, než povoluje norma.

Nadnormativní množství radioaktivního jódu bylo zaznamenáno i ve vodovodních sítích pěti japonských měst.

V elektrárně už ukončili chlazení reaktorů vodou z vodních děl. V noci budou napojeny na elektrický proud i nejvíc poškozené reaktory tři a čtyři. Tím se obnoví provoz jejich velínů a monitorovací systém. Umožní to obnovit i chlazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám