Hlavní obsah

Radikální muslimové unesli v Mali zdravotníky

Bamako

Na Al-Káidu napojené Teroristické vzbouřenecké Hnutí pro tahvíd a džihád v západní Africe (MOJWA) se v noci na středu přihlásilo k únosu skupiny pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří zmizeli na severu Mali v sobotu. Oznámila to agentura AFP.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovníci skupiny MOJWA ve městě Gao

Článek

„S pomoci Alláha jsme zajali terénní vůz nepřátel islámu s jejich komplici,” uvedl islamista v krátkém telefonickém rozhovoru a dodal bez dalších podrobností, že zajatci z MVČK „jsou naživu a v dobrém zdravotním stavu”.

Mluvčí MVČK Alexis Heeb v pondělí řekl, že organizace ztratila kontakt s jedním ze svých vozů, v němž bylo pět lidí. Čtyři byli místní členové MVČK, jeden místní veterinář. Automobil se pohyboval na silnici mezi Gao a Kidalem. Pětice je nezvěstná od 8. února.

MVČK je podle mluvčího v kontaktu s vládními úřady i různými ozbrojenými skupinami působícími na severu Mali, jakož i vybízí k respektování svých pracovníků, aby mohli vykonat svou práci. „Jsme velice znepokojeni,” uvedl Heeb.

Boje v Mali pokračují

Na severu Mali se stále bojuje. Minulý týden tam podle vlády přišlo o život 31 lidí. Ministr pro bezpečnost Sada Samake v televizi řekl, že islámští radikálové minulý čtvrtek přepadli dva automobily plné civilistů. Zahynulo 25 lidí. Dalších šest lidí přišlo o život v táboře Tuaregů východně od města Gao.

Jedna ze skupin tuarežských povstalců v pondělí obvinila islamisty, že mají na svědomí „teroristický masakr” třicítky civilistů z řad Tuaregů. Také tvrdila, že při pronásledování útočníků zabila šest islamistů a dva Araby zajala.

Okolí města Gao je jedním z míst, kde působí bojovníci za monoteismus a džihád ze skupiny Mojwa, která se v roce 2011 odštěpila od Al-Káidy v islámském Magribu.

Okolí města Gao je jedním z míst, kde působí bojovníci za monoteismus a džihád ze skupiny Mojwa, která se v roce 2011 odštěpila od Al-Káidy v islámském Magribu.

Na přelomu let 2012 a 2013 islámští radikálová ovládli celý sever Mali a zahájili postup na Bamako. Zastavila je loni francouzská intervence a mezinárodní síly zatlačily vzbouřence do hor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám