Hlavní obsah

Putin: Vztahy s Trumpem jdou z kopce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem se neustále zhoršují, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „(Naše vztahy) jdou z kopce, jsou stále horší a horší. Současná administrativa v posledních letech schválila desítky tuctů rozhodnutí o sankcích proti Rusku,“ řekl Putin v rozhovoru pro televizi Mir TV.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a prezident Ruské federace Vladimir Putin na společné tiskové konferenci po jednání v Helsinkách. Archivní snímek

Článek

Učinil tak před nadcházejícím summitem dvaceti největších ekonomik světa (G20) v Japonsku, kde by se mohl sejít s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zatímco zkritizoval stav současných rusko-amerických vztahů, které kazí např. neshody ohledně situace v Sýrii, na Ukrajině anebo dohady o ruském ovlivňování posledních prezidentských voleb v USA, šéf Kremlu vyzdvihl „rozkvétající“ vztahy s Čínou.

Bílý dům zvažuje další sankce

Během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, k níž došlo minulý týden, obě země, které mají se Spojenými státy napjaté vztahy, zintenzivnily svou ekonomickou i vojenskou spolupráci.

Putin přesto doufá, že se Rusko a USA nakonec dohodnou. „Opravdu doufám, že nakonec převládne zdravý rozum, že se všemi našimi partnery, včetně těch amerických, budeme schopni dosáhnout konstruktivních rozhodnutí v rámci G20 a dokážeme vytvořit nutné stabilní podmínky pro ekonomickou spolupráci,“ podotkl.

Trump ve středu oznámil, že se s Putinem na summitu G20 setká, Kreml ale den předem informoval, že vzájemná schůzka „visí ve vzduchu“ a její detaily nebyly dohodnuty. Také šéf Bílého domu doufá, že bude mít s Ruskem „skvělé vztahy“.

Zároveň se ale ve středu s polským prezidentem Andrzejem Dudou dohodl, že v Polsku bude vybudován armádní objekt pro tisícovku amerických vojáků na obranu proti případné ruské agresi. Hlava USA také prozradila, že zvažuje protiruské sankce kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. Varoval také Berlín před energetickou závislostí na Moskvě.

S Macronem už záhy?

Putin a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron se mohou brzy setkat, avšak tento týden to ještě nebude, sdělil ve středu agentuře TASS Elysejský palác. „Tento týden nejsou naplánovány rozhovory mezi prezidenty, avšak co nejdříve mohou mít příležitost setkat se,“ potvrdil mluvčí Elysejského paláce, aniž upřesnil možné dějiště schůzky.

Macron v úterním rozhovoru pro švýcarskou televizí RTS prohlásil, že je důležité dát strategickému dialogu s Ruskem nový impulz.

„To zahrnuje uspořádání nových komplexních a věcných rozhovorů s ruským prezidentem, a to v blízké budoucnosti,“ dodal Macron s tím, že by si chtěl vyměnit názory s Putinem nejen jako francouzský prezident, ale také jako šéf skupiny sedmi nejvyspělejších sedmí světa G7.

Reklama

Výběr článků

Načítám