Hlavní obsah

Průmyslová zóna v Kesongu se otevře, dohodly se Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní a Jižní Korea se ve středu dohodly na opětovném otevření průmyslové zóny Kesong v KLDR, kde působí 123 jihokorejských podniků. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na jihokorejskou vládu. Dohoda se čekala. Uzavřena byla v dubnu v době vyostřené krize na Korejském poloostrově.

Foto: Korea Pool/Yonhap, Reuters

Korejští vyjednavači při zahájení rozhovorů o znovuotevření Kesongu

Článek

„Byla uzavřena dohoda, která sestává z pěti bodů,” sdělil novinářům nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení. Podobu dokumentu dále neupřesnil, ale dodal, že jej podepsali vedoucí obou delegací.

Agentura Jonhap předpokládá, že dohoda zahrnuje i bod bránící opětovnému uzavření zóny, jak se tomu stalo v dubnu, kdy KLDR jednostranně stáhla 53 000 svých zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Soul na tomto bodu trval a kvůli tomu selhalo šest předcházejících kol jednání. Když uvedl, že je připraven odškodnit firmy podnikající v zóně, což naznačovalo úplný odchod Jihokorejců z Kesonu, KLDR navrhla další jednání. Z těch vyplynula i středeční schůzka. [celá zpráva]

Průmyslový komplex Kesong byl založen v roce 2003 v době sbližování obou států. Jižní Korea těží z možnosti využívat levnou pracovní sílu ze Severu, ten zase získává chybějící devizy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám