Hlavní obsah

KLDR otevře společnou průmyslovou zónu v Kesongu

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea ve středu oznámila, že se rozhodla znovu otevřít společnou průmyslovou zónu Kesong pro jihokorejské firmy. Prohlášení přišlo pouhých 90 minut poté, co Jižní Korea přijala opatření, které mají vést k odškodnění společností působících v Kesongu za ztráty způsobené přerušením provozu.

Foto: Choi Dong-jun/Newsis, Reuters

Kesong

Článek

Severokorejský výbor pro mírové sjednocení Koreje, který má na starosti vztahy s jižním sousedem, slíbil, že bezpečnost Jihokorejců v zóně bude zajištěna. Navrhuje, aby se jednání o normalizaci provozu v komplexu, který byl uzavřen letos v dubnu v době vyostřené krize na Korejském poloostrově, uskutečnilo 14. srpna.

Rozhodnutí padlo na poslední chvíli; Jižní Korea už rozběhla proces odškodnění firem působících v zóně. Kompenzační opatření jsou obecně vnímána jako krok k ukončení spolupráce, napsala agentura Reuters.

Jižní Korea ve své reakci uvedla, že je připravena zahájit nová jednání o této záležitosti. "Přijímáme návrh Severu na schůzku o normalizaci provozu v komplexu, která by se měla uskutečnit 14. srpna," konstatoval mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. Působilo v něm 123 jihokorejských firem, které využívaly levnou severokorejskou pracovní sílu.

Počátkem dubna KLDR zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin. Všech 53 000 severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, bylo ze zóny odvoláno. Postupně odešli i všichni Jihokorejci.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

V poslední době se konalo několik kol rozhovorů mezi oběma zeměmi o obnově provozu v Kesongu, k žádné dohodě se však nedospělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám