Hlavní obsah

Přišli jsme o loď, přiznala Severní Korea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea přiznala, že se minulý měsíc potopilo jedno z jejích válečných plavidel. Původně se uvádělo, že šlo o ponorku, ale ke dnu klesl stíhač ponorek. Při incidentu u východního pobřeží země zahynulo údajně nejméně 19 námořníků. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Podle severokorejských médií se stíhač ponorek č. 233 potopil v polovině října, když plavidlo plnilo "bojové úkoly". Příčinu neštěstí severokorejská média nezveřejnila.

Agentura KCNA na snímcích ukázala vůdce země Kim Čong-una při návštěvě "hřbitova padlých bojovníků", jak klade květiny k památníku zemřelých, obklopenému nejméně 19 hroby s podobiznami mrtvých námořníků.Na náhrobních kamenech je datum úmrtí 13. října.

Jihokorejská média uvedla, že loď šla ke dnu při vojenském cvičení a že při incidentu přišlo o život "mnoho" řadových členů námořnictva i několik důstojníků. Podle jihokorejského deníku Čoson ilbo byla do incidentu zapletena dvě plavidla.

Armáda u hranice

Agentura AP připomněla, že Pchjongjang má značnou část své vojenské techniky ve zchátralém stavu. Má ale početně velkou armádu a při hranicích s Jižní Koreou nechává rozmístěné tisíce děl.

Obě Koreje setrvávají ve válečném stavu, protože jejich vzájemný konflikt z let 1950 až 1953 nebyl ukončen řádnou mírovou smlouvou, ale pouze dohodou o příměří.

Severní Koreji se mimo jiné připisuje vina za torpédování jihokorejského vojenského plavidla z roku 2010, při němž bylo zabito 46 jihokorejských námořníků, a ostřelování jihokorejského ostrova z téhož roku.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Výběr článků

Načítám