Hlavní obsah

Při sérii útoků v Mogadišu zahynulo nejméně 43 lidí

Mogadišo
Aktualizováno

Nejméně 43 lidí přišlo v neděli o život při pumových útocích a následných střetech ozbrojenců s vládními vojáky v somálské metropoli Mogadišu. Terčem útočníků byl soudní komplex, silná exploze byla hlášena také z oblasti poblíž letiště. K útokům se přihlásily islamistické milice Šabáb. Byl to jejich nejtěžší úder od srpna 2011, kdy byly z metropole vytlačeny.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Somálský voják při přestřelce s islamisty

Článek

Devět dobře ozbrojených mužů ve vládních uniformách zaútočilo na hlavní soudní areál v Mogadišu. Nejméně tři z nich odpálili nálože na svém těle, explodovalo také několik bomb v automobilech. Komplex obklíčily bezpečnostní síly a vypukla přestřelka, která trvala asi tři hodiny.

"Mysleli jsme, že to jsou vládní vojáci," řekl agentuře Reuters Aden Sabdow, který pracuje v úřadu starosty sídlícím naproti soudnímu areálu. "Ozbrojenci vešli do soudní budovy a pak jsme slyšeli výbuch a po něm začali střílet," uvedl pracovník soudu Husajn Alí.

Při útoku sebevraha umírali i Turci

Podle agentury AFP při útoku a následných bojích zahynulo 29 civilistů a přes pět desítek jich bylo zraněno. O život prý také přišlo všech devět útočníků.

O pár hodin později se odpálil sebevrah v autě u budovy somálské zpravodajské služby, sídlící při silnici vedoucí na letiště. Podle policie a svědků exploze zazněla v okamžiku průjezdu vozidel Turecka a Africké unie. Útok si podle AFP vyžádal přinejmenším pět obětí. Pravděpodobně jsou mezi nimi i nejméně dva turečtí humanitární pracovníci.

Před možnými útoky varovala 5. dubna Británie, podle jejíchž poznatků byli "teroristé v konečné fázi plánování útoků v Mogadišu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám