Hlavní obsah

Při pádu vrtulníku zahynul afghánský generál, k odpovědnosti se hlásí Tálibán

KÁBUL

Jeden z nejvyšších afghánských velitelů, generál Fazaluddin Sajár, zahynul ve čtvrtek v troskách vrtulníku v provincii Herát. Při pádu stroje zemřelo celkem 13 vojáků. Podle afghánské armády je na vině špatné počasí. K útoku na stroj se ale přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Článek

"Jeden z našich vrtulníků narazil ve špatném počasí do horského srázu," citovala agentura AFP armádního mluvčího. "Mezi oběťmi je i velitel armády v oblasti Zafaru," dodal mluvčí s tím, že stroj směřoval z Herátu do sousední provincie Faráh.

Ve vrtulníku přišel o život generál Fazaluddín Sajár, jenž byl jedním ze čtyř nejvyšších regionálních velitelů afghánské armády a měl na starosti západ země.

Špatné počasí jako příčinu nehody nicméně zpochybnili představitelé hnutí Tálibán, zveřejnili prohlášení, podle kterého vrtulník letící v malé výšce sestřelili.

Mluvčí ministerstva obrany Muhammad Záhir Azímí jejich tvrzení odmítl s tím, že v oblasti nehody žádní radikálové nepůsobí.

Ve vrtulníku zahynuli další vysocí představitelé armády, mimo jiné Sajárův polní velitel, náčelník jeho štábu a důstojník mající na starosti telekomunikace. Další oběťmi jsou čtyři členové posádky a pět osobních strážců.

Vrtulníky jsou staré, ale většinou poměrně bezpečné

Afghánská armáda stále využívá zastaralé vrtulníky ruské výroby, které jsou ve špatném stavu kvůli nedostatečné údržbě. Letecké havárie proto podle Reuters nejsou nijak výjimečné, tato je ale dle vyjádření armády nejhorší od roku 2001.

Vrtulníky jsou považovány za nejbezpečnější dopravní prostředek v zemi, protože na ně Tálibán neútočí tak často jako na pozemní konvoje.

Boje s radikálním hnutím Tálibán si ve středu večer vyžádaly další dvě oběti na straně mezinárodních jednotek. Britská armáda ve čtvrtek oznámila, že výbuch nastražené nálože v Hílmandu zabil dva její vojáky, kteří se podíleli na útoku na pozice povstalců v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám