Hlavní obsah

Prezidentem Mexika se stal Manuel López Obrador

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Manuel López Obrador (64), bývalý starosta metropole Mexika, se po desetiletích stal prvním levicovým prezidentem země se 124 milióny obyvatel. Vyplývá to z prvních předběžných výsledků, podle nichž v prezidentských volbách získal mezi 53 až 53,8 procenta hlasů.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Andres Manuel López Obrador se svou manželkou Beatriz.

Článek

Obrador slibuje, že politiku a obchod země očistí od narůstajícího násilí, nekontrolované korupce a politických skandálů a že sníží hospodářskou závislost země na Spojených státech. Jeho kritici ale varují, že jím plánované státní zásahy do hospodářství by mohly zemi uvrhnout o desetiletí zpět. Označují jej také za populistu, který nenabízí konkrétní řešení.

O nejvyšší úřad se uchází už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250 tisíc hlasů.

Vítěz prezidentských voleb v úřadu vystřídá 1. prosince Enriqueho Peňu Nieta, který je prezidentem od prosince 2012 a znovu už kandidovat nemohl.

Kromě prezidenta Mexičané volili 500 poslanců, 128 senátorů, osm ze třicítky guvernérů mexických států, starostu metropole Mexiko a téměř 1600 starostů dalších měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám