Hlavní obsah

Přesuňte olympiádu v Riu, vyzývají vědci kvůli viru zika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovka vědců napsala dopis Světové zdravotnické organizaci (WHO), v němž uvádí, že na základě zjištění o viru zika je neetické pořádat v létě olympijské hry v brazilském Riu. Důvodem se riziko šíření mezi návštěvníky a účastníky her, uvedla BBC. WHO v sobotu výzvu odmítla.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Virus zika přenášejí komáři rodu Aedes Aegypti

Článek

Spekulace o tom, že by mělo být konání her v Riu přehodnoceno, se objevily už v květnu, Mezinárodní olympijský výbor to ale odmítl. V Brazílii se virem nakazilo 1,5 miliónu lidí, Rio je považováno za epicetrum nemoci.

Virus zika nezpůsobuje žádnou vážnou nemoc, ale podle vědců vede k poškození plodu u těhotných žen. Byl zjištěn i ve spermatu a vědci zkoumají, zda se šíří pohlavním stykem. Několik těchto případů už bylo zaznamenáno.

Lékaři se obávají, že lidé, kteří by se v Brazílii nakazili, by jej dál mohli dál šířit v domovských státech. Komáři rodu Aedes Aegypti, kteří virus přenášejí, žijí i na jiných kontinentech než v Americe.

Dopis podepsalo 125 vědců a lékařů z celého světa, jsou mezi nimi například ti z univerzity v Oxfordu, Harvardské univerzity či Yaleovy univerzity.

Upozorňují na to, že městu se s komáry nedaří bojovat a poukazují i na nedostatečný zdravotní systém v Brazílii. Podle nich by měla být olympiáda přesunuta jinam, nebo alespoň odložena na jiný termín. Je to prý ve „jménu veřejného zdraví.”

Virus se loni začal šířit v Brazílii a posléze i dalších jihoamerických státech, nyní byl prokázán ve více než 60 zemích.

Letní olympiáda začíná 5. srpna, plánuje se mnoho let dopředu a její přesunutí či odložení jen pár měsíců před jejím začátkem je jen těžko myslitelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám