Hlavní obsah

Přestřelky u Červené mešity v Pákistánu pokračují

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Islámští radikálové nadále okupují Červenou mešitu v Islámabádu. Zadržují v ní jako rukojmí ženy a děti. Uvedli to pákistánští ministři při pondělním jednání s prezidentem Parvízem Mušarafem, jejichž cílem bylo najít řešení situace. Střety radikálů a policistů si u mešity minulý týdně vyžádal 21 obětí. Pokračovaly i v pondělí, ale byly slabší.

Článek

I v pondělí bylo z okolí mešity slyšet střelbu, ale méně často než v minulých dnech. Zatím poslední obětí byl armádní velitel, který byl zastřelen v neděli v mešitě.

Podle pákistánského ministra pro náboženské záležitosti jsou v mešitě zadržované ženy a děti. Jsou zamčené ve dvou patrech náboženské školy přidružené k mešitě.

Krizi, která propukla minulý týden, se dosud nepodařilo vyřešit. Vláda proto sestavila tým vyjednavačů, který vede bývalý premiér Šuját Hussejn, jinak předseda vládní strany PML.

"Děláme vše proto, abychom se vyhnuli krvavé lázni, zejména nevinných žen a dětí," řekl Haníf Džalandrí, vysoký představitel organizace dohlížející na pákistánské náboženské školy. "Tvrdě se snažíme dosáhnout kompromisu, který by ukončil krizi." Postoj vlády k duchovním a studentům Červené mešity, která podporovala afghánský Tálibán se však zostřil. Podle vlády je v mešitě i pět "teroristů", přičemž mezi zabitými byl i člen zakázané militantní organizace napojené na al-Kajdá. Vedoucí mešity Abudl Rašíd Ghazí ale popírá, že by se v ní skrývali teroristé.

Opozice z Islámské aliance se v pondělí vydala k mešitě spolu s duchovními. Žádala vyhlášení příměří a chtěla, aby byl humanitárním pracovníkům povolen vstup do mešity obklíčené vojáky a policisty. Žádala také, aby pro zásahy proti mešitám a studentům v náboženských školách byl potřeba souhlas nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Radikálové z Červené mešity nabídli kapitulaci

Radikálové z Červené mešity v pákistánském Islámábádu, která je od středy v obklíčení bezpečnostních složek, nabídli, že se vzdají, pokud většině bude umožněn...

Výběr článků

Načítám