Hlavní obsah

Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

– Melbourne

Austrálii trápí mimořádně silné požáry, které začaly kvůli letošním vedrům nezvykle brzo. Nedaří se je dostat plně pod kontrolu, protože vlny horka se pravidelně vracejí a nové požáry vznikají v důsledku těch stávajících. Buš například zapalují blesky, které vznikly při bouřkách vyvolaných právě požáry, uvedla stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Dým z požáru v australském Birdwoodu.

Článek

Na skutečnost, že ohromné požáry vytvářejí vlastní systémy počasí, upozornil komisař Andrew Crispin, který má v australském státě Victoria na starosti zvládaní krizových situací.

Foto: Profimedia.cz

Mrak pyrocumulus vzniká při velkém požáru. Nahoře se kondenzuje odpařená voda.

Během požárů vegetace vznikají pyrocumuly a občas i bouřkové pyrocumulonimby. I když je vegetace suchá, pořád se z ní odpařuje velké množství vody. Tu horký vzduch ze spáleniště vynáší výše, kde kondenzuje do mraků.

Jak uvedl komisař, horký vzduch z požárů stoupá až do výšek 14 kilometrů, takže vznikají bouřkové cumulonimby, které mohou způsobovat i tornáda, ale hlavně bouřky. „Z těchto cumulů přicházejí blesky. Je to nepředvídatelné a nebezpečné,“ dodal Crispin. Když blesky udeří do suché vegetace, mohou vzniknout další požáry.

Foto: NSW Rural Fire Service, Reuters

Letecký záběr požáru u australského Ellerslie v Novém Jižním Walesu.

Pyrocumuly se utvořily v pondělí nad Novým Jižním Walesem u požárů u cesty Badja Forest Road a Turosss Falls Road. Blesky zapálily jen v Novém Jižním Walesu za posledních 24 hodin 70 požárů.

Vítr a teploty přes 40 stupňů. V Austrálii vznikají další a další požáry

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám