Hlavní obsah

Požár v pákistánské textilce má téměř 300 obětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí/Láhaur
Aktualizováno

Na 289 vzrostl podle agentury Bloomberg počet obětí úterního požáru v pákistánském Karáčí. Hořelo v pětipatrové budově textilní továrny, kde bylo 2000 lidí. Původně bylo uváděno na 80 obětí, další ale hasiči našli při prohlídce budovy. Nejméně 65 osob se zranilo, když se pokusily z budovy bez nouzových východů vyskočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v pákistánské textilce má přes sto obětíVideo: Reuters

 
Článek

Podle ministra zdravotnictví provincie Sindh Saghíra Ahmada bylo 80 těl včetně deseti ženských převezeno do Občanské nemocnice, 95 do nemocnice Abbasi a 71 do nemocnice Džinna.  Některá těla jsou ale tak ohořelá, že nejde poznat, zda se jedná o ženu nebo muže.

Od jeho vystoupení počet obětí stoupl na 289 a může dále vzrůst, protože v podzemí je uvězněno 25 lidí

"Zatím jsme vyprostili 110 těl, ale stále hledáme další," řekl ještě před novou bilancí velitel hasičů Itišam Salim. Bilance podle něj stoupla poté, co hasiči našli velké množství těl v suterénu budovy. "Na místě je 35 hasičských vozů a oheň je skoro uhašen. V budově je ale ještě kouř ze shořelého plastu a chemikálií."

Foto: ČTK/AP

Vyhořelá budova textilky v Karáčí se sanitkami

Požár se dlouho nedařilo uhasit. Plameny živily uskladněné chemikálie.

Velitel hasičů ještě pro BBC dodal: "Našli jsme lidi, kteří umřeli na udušení jedovatým kouřem. Pak jejich těla spálil oheň.“ Podle něj je to „největší požár co do počtu obětí za celá desetiletí.“

Foto: ČTK/AP

Hořící textilka v Karáčí

Ohnivá past

Mnozí se pokusili zachránit skokem z okna. Přitom utrpělo zlomeniny 65 osob. Byl mezi nimi i 32letý Mohamad Salím, který v nemocnici, kam ho převezli se zlomenou nohou, řekl agentuře AFP: „Bylo to hrozné, náhle bylo celé patro v plamenech a plné kouře a žár byl tak velký, že jsme se hnali k oknům. Prolomili jsme ocelové mřížky, rozbili sklo a vyskočili. Dopadl jsem na zem a cítil ohromnou bolest. Viděl jsem mnoho lidí skákajících z oken a plačících bolestí.“

Foto: ČTK/AP

Záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí požáru v Karáčí.

Podle něj v pětipodlažní továrně v době, kdy požár vypukl, bylo asi 150 dělníků. Velkou šanci uniknout neměli. Policista Amdžad Farúkí řekl AP: „Nebyla tam uplatněna žádná bezpečnostní opatření. V budově nebyly žádné nouzové východy, všichni lidé v ní byli v pasti.“

Velitel hasičů Itišam Salim potvrdil, že k vysokému počtu obětí přispěla chatrná konstrukce továrny a podmínky v ní: "Byla nacpaná jako konzerva s minimem prostoru pro ventilaci. Nebyly tam žádné nouzové východy."  Kvůli tomu bylo zahájeno vyšetřování.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Vyhořelá budova textilky v Karáčí

Plameny poškodily statiku budovy. Ve stěnách jsou vidět zřetelné praskliny, na jedné straně továrna mírně poklesla. Hasiči se proto obávají, že by se objekt mohl zřítit. Co požár způsobilo, zatím pákistánské úřady nevědí.

Foto: Mani Rana, Reuters

Vyprošťování těla z obuvnické dílny v Láhauru

Hořela i manufaktura na boty v Láhauru

Velký požár vypukl i v Láhauru. Plameny se objevily poté, co se zaměstnanci pokoušeli nahodit generátor. Jiskry z generátoru zapálily uskladněné chemikálie. Požár podle jednoho z dělníků vypukl v garážovém prostoru, kde byl jediný východ z budovy. Na místě zemřelo 23 lidí.

Foto: Mani Rana, Reuters

Hasiči zasahují u požáru v Láhauru.

V Láhauru si mnoho rodin zřídilo výrobny obuvi ve svých domovech. Tyto dílny jsou však špatně vybavené a obvykle v nich není k dispozici moderní bezpečnostní zařízení. Stejně tak četné pákistánské budovy mají špatnou elektroinstalaci a v zemi takřka nejsou prosazovány stavební normy. Pákistán se potýká s častými výpadky elektřiny a mnoho lidí používá generátory k zásobování domácností nebo svých firem elektřinou.

V Pákistánu i v sousední Indii a blízkém Bangladéši si nechávají šít oděvy mnozí světoví výrobci textilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám