Hlavní obsah

Povstalci svádějí těžké boje o libyjskou Brigu

Benghází

Libyjští vzbouřenci už bojují v obytných čtvrtích města Briga na východě Libye. Postoupili, i když čelili dělostřelecké palbě, uvedla v pondělí BBC. Dodala ale, že jejich tvrzení nelze ověřit. Rebelům se dostává stále větší podpory, už je uznávají i Spojené státy.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s obrněným transportérem v Zintánu.

Článek

Briga během občanské války v Libyi byla už několikrát svědkem tvrdých bojů, jak se střídaly skupiny, které ji ovládají. Napřed patřila mezi města rebelů, ti pak byli vytlačeni. Načas ji při postupu na západ ovládli, ale rychle zase ztratili. Nyní tvrdí, že město ovládají.

„Malé skupiny jsou ve městě, ale ještě nekontrolujeme celé město,“ uvedl mluvčí rebelů Mohammed Zaví. „Boje ale pomalu končí,“ dodal. Nedělní boje si vyžádaly tři mrtvé a 96 zraněných.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rebelové tvrdí, že osvobodili severovýchod ropného centra. Postup rebelům usnadňovaly letouny NATO, které v posledních dnech útočily na Kaddáfího síly u Brigy.

USA uznaly rebely, Rusko to odmítá

Rebelům se postupně dostává mezinárodní uznání, v neděli to udělaly USA a několik dalších arabských zemí. V pondělí je odmítla jako legitimní vládu Libye uznat Moskva. Ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že by to mohlo být považováno za zaujímání postoje v občasné válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám