Hlavní obsah

Postřeleného hongkongského studenta obvinili z napadení policisty

Hongkong
Aktualizováno

Osmnáctiletý hongkongský student, který byl při úterních demonstracích zasažen ostrou střelbou do hrudníku, byl ve čtvrtek obviněn z napadení policisty, protože jej udeřil kovovou tyčí. Hrozí mu až deset let ve vězení. Ve čtvrtek se protestuje proti policejnímu násilí, protože na jedno oko oslepla indonéská novinářka, kterou zasáhl gumový projektil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté postřelili v Hongkongu demonstrantaVideo: Reuters

 
Článek

Policie ve čtvrtek vydala prohlášení, v němž oznámila, že odpoledne místního času (dopoledne SELČ) bude postřelený student před soudem obviněn z rušení veřejného pořádku a napadení příslušníka bezpečnostních sil. To se pak stalo.

V úterý byly demonstrace v Hongkongu, které se konaly v den oslav 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky, nejnásilnější. Po úterních protestech muselo být hospitalizováno přes 100 lidí a 269 jich bylo zatčeno.

Při jednom z incidentů policista ve čtvrti Tsuen Wan v oblasti hongkongských Nových území z bezprostřední blízkosti vystřelil na osmnáctiletého studenta a zasáhl ho do hrudi. Střílel v okamžiku, kdy se policie dostala do potyčky s demonstranty vyzbrojenými holemi a deštníky. Mladík byl v kritickém stavu a po operaci zůstává v nemocnici ve stabilizovaném stavu.

Podle stanice BBC News příslušníci bezpečnostních sil vypálili šest ostrých nábojů. Policie tvrdí, že napřed střílela varovné výstřely.

Postřelená novinářka oslepla

Těžce zraněna byla už v neděli i indonéská novinářka Veby Mega Indahová, která podle středečního sdělení lékařů trvale oslepla na jedno oko, když ji zasáhl na kraji mostu ve čtvrti Wan Chai gumový projektil.

Sice měla ochranné brýle a helmu, na které bylo stejně jako na vestě napsáno Tisk, ale policista na ní vystřelil ze vzdálenosti pouhých 12 metrů, řekl její obhájce. Další novinář při incidentu křičel: „Nestřílejte, jsme novináři.“ Zraněné měla obě oči, jedno se nepodařilo zachránit, uvedla stanice BBC.

Policie v Hongkongu postřelila demonstranta, je v kritickém stavu

Svět

Protesty bez masek

Postřelení studenta u obyvatel Hongkongu ještě vystupňovalo zlost na policii, kterou již předtím mnozí obviňovali z přehnaného užívání násilí proti demonstrantům. Ve středu vyšly do ulic tisíce lidí a požadovaly, aby byly bezpečnostní složky za střelbu pohnány k odpovědnosti. „Jsem dnes venku z jednoduchého důvodu. Nestřílí se zblízka na teenagera,” řekl Alex Chan. „Protesty budou pokračovat a nevzdáme se,” dodal.

Demonstranti v noci ničili obchody i stanice metra a také blokovali ulice. Ve čtvrtek ráno se střetli s policisty a házeli na ně „Molotovovy koktejly”. Policie použila k jejich rozehnání slzný plyn.

Policie v Hongkongu zasáhla proti demonstrantům ještě před začátkem plánovaných protestů

Svět

Policie už ve středu požádala o vyhlášení stanného práva, které by pomohlo zvládnout eskalující situaci. To bylo zřejmě nepřijatelné a tak správa města plánuje vydat zákaz nošení obličejových masek, aby mohli policisté demonstranty identifikovat. Použít míní zákon zvaný Nouzová regulační opatření, který se neuplatnil už padesát let. Vyhlášení zákona se čeká v pátek po schůzi výkonného výboru města. Správkyně Carrie Lamová řekla, že projednávaná opatření „jsou ve veřejném zájmu, když panuje stav nouze nebo ohrožení veřejnosti”.

Demonstrace za demokracii se v Hongkongu konají od června, v úterý policie poprvé vystřelila ostrý náboj přímo na jednoho z demonstrantů, a ne pouze do vzduchu.

Od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong zpátky Číně, je toto území spravováno podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Demonstranti v ulicích od června žádají demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám