Hlavní obsah

Policie v Hongkongu postřelila demonstranta, je v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Během úterních protestů v Hongkongu byl do hrudníku postřelen ostrým nábojem jeden z demonstrantů, napsala agentura DPA s odkazem na policejní informace. Jde o první použití ostré munice při protestech ve městě. Muž je v kritickém stavu, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté postřelili v Hongkongu demonstrantaVideo: Reuters

 
Článek

Policisté se střetli se skupinou demonstrantů s deštníky a kovovými tyčemi. Jeden z nich vypálil nejméně pět ran. Bezpečnostní složky tvrdí, že střelbě předcházely varovné výstřely, napsala agentura DPA.

Zraněný student po zásahu ležel v krvi na ulici. „Mám zraněný hrudník. Potřebuju do nemocnice,” prosil kolemjdoucí. Nemocnice potvrdila, že pacient je v kritickém stavu.

Při zásahu proti úterním demonstracím, které připadaly na 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky, bylo zraněno podle posledních oficiálních údajů 51 lidí ve věku mezi 11 a 75 lety, v kritickém stavu jsou dva a další dva utrpěli těžká zranění. Policie použila proti demonstrantům, kteří házeli Molotovovy koktejly, slzný plyn, gumové projektily a vodní dělo.

Demonstranti se nakonec stáhli, ale při ústupu zapálili barikády. Někteří byli při střetech s policií zranění a krváceli.

Foto: repro South China Morning Post

Hlavní stránka deníku South China Morning Post s fotografií postřeleného demonstranta

Kvůli protestům bylo zavřeno patnáct stanic metra a mnoho obchodů. Policie měla v ulicích 6000 mužů.

Demonstrace v den výročí 

V Hongkongu pokračovaly demonstrace i v úterý, v den oslav k 70. výročí založení komunistické Číny. Tisíce lidí oblečených do černé barvy, která má symbolizovat „smrt hongkongské budoucnosti“, se zapojily do protestního průvodu v centru Hongkongu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

V Hongkongu pokračují ostré protesty.

Účastníci skandovali protičínské slogany a vyzývali čínskou komunistickou stranu, aby „vrátila moc lidu“. Někteří nesli čínské vlajky přeškrtnuté černým křížem. Pochod se uskutečnil, přestože policie akci zakázala. Tisíce lidí se navzdory tomu shromáždily také v dalších čtvrtích Hongkongu.

Od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong zpátky Číně, je toto území spravováno podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Hypersonický kluzák i připomínka Maa. Čína oslavila výročí obří přehlídkou

Svět

„Dnes jsme sem přišli, abychom komunistické straně řekli, že lidé v Hongkongu nemají co slavit,“ prohlásil aktivista Lee Cheuk-yan. „Truchlíme nad tím, že po 70 letech vlády komunistické strany jsou občanům Číny a Hongkongu stále upírána demokratická práva. Budeme pokračovat v boji,“ dodal.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Radikální protestující ničí stanici metra v Hongkongu.

Letošní demonstrace v Hongkongu začaly původně na protest proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, který nakonec správkyně Hongkongu Carrie Lamová stáhla. To však už bylo pozdě. Demonstranti požadují její demisi a také demokratické změny, aby si správce města sami svobodně volili a nešlo o člověka dosazeného Pekingem. Požadují i vyšetření násilností ze strany policie při demonstracích a propuštění zadržených.

Reklama

Výběr článků

Načítám