Hlavní obsah

Poslední otřesy v Nepálu si vyžádaly desítky obětí

Káthmándú
Aktualizováno

Nové otřesy o síle 7,4 stupně Richterovy škály otřásly Nepálem. V úterý to uvedla americká geologická služba USGS. Otřesy podle zpráv na síti Twitter pocítili lidé až v indickém Dillí či bangladéšské Dháce. Zemětřesení si vyžádalo nejméně šest desítek obětí v Nepálu, v Indii a Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuv půdy na severu Nepálu vyvolaný zemětřesenímVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to opravdu silné,“ řekl agentuře Reuters obchodník z Káthmándú k otřesům z devíti hodin SELČ. Zhruba za hodinu oblast zasáhly následné otřesy o síle 5,6 a 6,3 stupně.

Televize Fox News uvedla s odvoláním na představitele nepálského ministerstva vnitra Lakšmího Dhakala, že v Nepálu je 42 mrtvých a 1117 zraněných. Podle sdělení představitele Mezinárodní organizace pro migraci se ve městě Čautara zřítilo několik budov a zemřeli čtyři lidé.

Indie hlásí 17 mrtvých, Čína jednu oběť.

Nepálské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se záchranářům podařilo ze sutin vyprostit 12 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení zachytily kamery v nepálském parlamentuVideo: Reuters

Epicentrum nejnovějších otřesů se podle USGS nachází u městečka Namče Bazar pod Mount Everestem, v místě vzdáleném zhruba 83 kilometrů od nepálského hlavního města Káthmándú. Hypocentrum mělo zemětřesení v hloubce 18,5 kilometru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Káthmándú 15 dnů po ničivém zemětřeseníVideo: Reuters

Tým českých zdravotníků, který v Nepálu působí, je v pořádku, očekává ale nový příliv zraněných. Do 14. hodiny ošetřil český traumatým celkem 26 pacientů. Z Melamči transportoval ženu s poraněním bederní páteře, uvedla mluvčí záchranářů Nicole Zaoralová.

Česko také v noci na sobotu vypraví do Nepálu další letadlo s humanitární pomocí. Do té doby se rozhodne, zda na místě zůstanou čeští záchranáři.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nepál se teprve vzpamatovává z ničivého zemětřesení o síle 7,8 stupně, jež si na konci dubna vyžádalo podle posledních údajů 8150 mrtvých a skoro 18 tisíc zraněných. Do některých odlehlých vsí se ještě stále nedostala pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři v Nepálu odklízejí následky zemětřeseníVideo: Reuters

Nepálská vláda uvedla, že při zemětřesení bylo zničeno 70 tisíc domů, mezi nimi až 90 procent zdravotnických zařízení nacházejících se ve venkovských oblastech jedenácti nejhůře postižených okresů. Zemětřesení podle OSN postihlo více než osm miliónů lidí.

Postižená oblast je seizmicky aktivní, protože se tam střetávají indická a euroasijská zemská deska. Díky jejich vzájemnému působení se vytvořil Himálaj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám