Hlavní obsah

Poradce japonského premiéra se nečekaně objevil v KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Do severokorejského hlavního města Pchjongjangu v úterý překvapivě zavítal poradce japonského premiéra Isao Iidžima, oznámila agentura Reuters. Japonsko s KLDR neudržují standardní diplomatické styky.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Důvod návštěvy není znám, mluvčí předsedy japonské vlády Šinza Abého dokonce prohlásila, že o Iidžimově návštěvě neví.

Japonská agentura Kjódo uvedla, že Iidžimu v Pchjongjangu uvítal ředitel odboru pro asijské záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kim Čol-ho.

Iidžima působil už jako poradce bývalého japonského premiéra Džuničira Koizumiho, který v letech 2002 a 2004 v Pchjongjangu jednal s tehdejším vůdcem KLDR Kim Čong-ilem.

Vztahy Japonska s KLDR negativně poznamenal rozvoj severokorejského jaderného programu a japonský nesouhlas s ním. Tokio také marně usiluje o vydání a informace o Japoncích, kteří byli do Severní Koreje před desetiletími uneseni, aby pomohli s výcvikem agentů tajných služeb KLDR. Pětici unesených Severokorejci vydali zpět, dalších osm údajně již zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám