Hlavní obsah

Politiku jedné Číny ctím, ujistil Trump v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump otočil a už nebude zpochybňovat politiku jedné Číny. Trump nejprve při nástupu do Bílého domu prohlašoval, že tato otázka je otevřená, pak ale slíbil politiku jedné Číny nezpochybňovat. O tomto postoji ve čtvrtek v Pekingu znovu ujistil čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Uvedla to agentura Nová Čína.

Foto: , ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump během přípitku při státní večeři ve Velké síni lidu v Pekingu.

Článek

Loni v prosinci Trump vyvolal v Číně pobouření, když přijal telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

V lednu Trump politiku jedné Číny otevřeně zpochybnil, když v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny.

Později svůj postoj ovšem korigoval a ve čtvrtek obrat potvrdil, ačkoliv podle agentury Reuters v rozhovoru s čínským protějškem Sim ožehavá témata jako Tchaj-wan či územní spory v Jihočínském moři příliš nezdůrazňoval a hovořil zejména o severokorejských zbrojních programech a o bilaterálním obchodu.

Nezávislost nedovolí

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií, i když vzbouřenou, a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Spojené státy přerušily oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem v roce 1979, udržují s ním ale čilé neoficiální styky a Washington nadále dodává Tchaj-wanu zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohl udržet schopnost se bránit.

Nejnověji Spojené státy vyvolaly rozhořčení Číny, když dovolily tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen zastavit se na amerických územích na Havaji a na Guamu, když cestovala na návštěvu tří malých tichomořských států. Peking předtím Spojené státy vyzýval, aby tchajwanské prezidentce tyto zastávky znemožnily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám