Hlavní obsah

Policisté z Nového Jičína dopadli v zahraničí odsouzené podvodníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Dvoučlenný tým novojičínských policistů zabývajících se pátráním po zločincích dopadl dva muže, kteří se před spravedlností roky ukrývali v zahraničí. Jeden 15 let v Polsku, další poslední tři roky na ostrově Isla Margarita v Karibiku. Během října oba muži odsouzení za podvody skončili v českých věznicích, řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dvojice kriminalistů pátrá po osobách, které mají nějakou vazbu na Nový Jičín. V obou posledních případech spolupracovali s kolegy v zahraničí. "Pětačtyřicetiletého muže z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku soudy v Ostravě a Olomouci pravomocně odsoudily za podvody. Do vězení ale nenastoupil. Naopak od roku 2000 byl v pátrání," uvedl Gřes. Policistům se po letech nakonec podařilo zjistit, kde pobývá. Ve spolupráci s kolegy v Polsku jej pak zadrželi.

Druhý dopadený podvodník je o rok starší a pochází přímo z Nového Jičína. I on si vyslechl rozsudek za podvod. Do vězení se mu ale nechtělo. Místo toho v den, kdy obdržel výzvu k nástupu do věznice, vycestoval do zahraničí. Před spravedlností se ukrýval v exotickém Karibiku. Na ostrově Isla Margarita jej ale našli tamní policisté. "Zatčen byl v březnu. V těchto dnech jej kolegové letecky transportovali zpět do Česka," řekl Gřes.

Jen v letošním roce novojičínští policisté slaví více takovýchto úspěchů. "Začátkem roku jsme zadrželi dva hledané, kteří se dlouhodobě ukrývali a žili ve Venezuele a Španělsku. Tehdy šlo o dva muže ve věku 53 a 45 let z Novojičínska," řekl Gřes. Ve Venezuele policisté dopadli muže odsouzeného za znásilnění. Žil tam devět let.

Pátrání v zahraničí

Novojičínská policie nyní pátrá po více než 100 lidech, z toho u několika hledaných se ví, že žijí v zahraničí. U dalších 30 se podezření na útěk do zahraničí objevilo také, ale policisté neznají místo případného pobytu. Útěkem do zahraničí si mnohdy zločinci pohorší. Za maření výkonu úředního rozhodnutí jim totiž často hrozí další až dvouletý trest.

Téměř 12 let unikal spravedlnosti Radim Juštík z Karviné. Před policií a lidmi, které s dalšími komplici podle obžaloby podvedl a připravil o desítky miliónů korun, se roky ukrýval v USA. V roce 2008 ale stanul před ostravským krajským soudem a hned si vyslechl odsuzující rozsudek. Ve vězení měl za podvod strávit sedm let a 11 měsíců.

V USA si Juštík otevřel restauraci. Jeho komplic z vedení firmy se tam živil jako pomocný zedník. Na základě mezinárodního zatykače skončili v roce 2006 a 2007 ve vězení. Americký soud pak rozhodl o jejich vydání k trestnímu řízení do České republiky.

Nejznámějším uprchlíkem v Moravskoslezském kraji, který se vyhýbá vězení, je bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf. Ten byl odsouzen k šestiletému trestu za podvod s dotacemi. Před vězením se skrývá už víc než dva roky. Podle dostupných informací žije v cizině. Policisté po něm pátrají od 25. ledna 2013. Od té doby byl na někdejšího politika postupně vydán také evropský i světový zatykač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám