Hlavní obsah

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu požadujícím demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Tisíce demonstrantů v Hongkongu v pondělí pokračují v protestech za právo na demokratické volby navzdory tvrdému postupu policie. Při srážkách zásahových jednotek s aktivisty utrpěly od neděle zranění nejméně čtyři desítky lidí. Podle agentury Reuters jde o nejvážnější nepokoje od chvíle, kdy se Hongkong v roce 1997 vrátil pod čínskou správu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti na mnoha místech stavěli barikády a zásahovým jednotkám vzdorovali. V pondělí jich podle BBC tisíce dál blokují nejen vládní, ale i finanční čtvrť a některé důležité dopravní tepny a ignorují výzvy úřadů, podle nichž jsou nepovolené demonstrace nezákonné. Vláda se rozhodla v pondělí stáhnout polici, protože se lidé uklidnili.

Foto: Reuters

Zásah hongkongské policie u vládních budov

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie proti nim použila nejen pepřový sprej a obušky, ale nasadila i slzný plyn. Udělala to poprvé od roku 2005.

Policisté v neděli v metropoli bývalé britské kolonie zablokovali přístup k areálu vlády, kde se od pátku tisíce lidí dožadují zachování širokých občanských svobod a demokratických změn.

Foto: Stringer, Reuters

Demonstranti v Hongkongu si nasazují masky proti slznému plynu

Hongkongu byla před 17 lety slíbena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale minulý měsíc odmítl požadavek obyvatel, aby si ve volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor, a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči. První protesty propukly na konci srpna a masové před týdnem.

Foto: Reuters

Demonstranti v Hongkongu zablokovali i dopravu

Strach z nasazení armády

I když organizátoři varovali, že policie by mohla střílet gumové projektily, zatím je nepoužila. Předseda výkonné rady Hongkongu Leung Čchun-jing odmítl v pondělním prohlášení fámy, že by se proti demonstrantům nasadila armáda: „Doufám, že veřejnost zůstane v klidu. Nenechte se zmást fámami. Policie se bude snažit udržet veřejný pořádek, plynulou dopravu a bezpečnost. Při výkonu svých povinností bude postupovat s maximální zdrženlivostí.”

Foto: Bobby Yip, Reuters

Demonstranti v Hongkongu blokující finanční čtvrť

Hongkongská burza zahájila v pondělí obchodování poklesem o více než jedno procento a dostala se na dvouměsíční minimum. Některé banky na území Hongkongu preventivně uzavřely své pobočky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám