Hlavní obsah

Policie kamenování těhotné Pákistánky jen přihlížela, neudělala nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský premiér Naváz Šaríf ve čtvrtek označil ukamenování ženy před soudem v Láhauru za naprosto nepřijatelné. Nařídil vedení provincie Pandžáb, aby okamžitě začalo jednat, uvedla BBC. Premiér požaduje důkladné vyšetření toho, proč policie při úterním incidentu nezasáhla. Manžel zabité prohlásil, že policisté jen nečinně přihlíželi.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Mohummad Ikbál v sanitce nad tělem své ukamenované ženy

Článek

Pětadvacetiletá Farzana Parvínová byla ukamenována příbuznými, kteří chtěli zneplatnit její sňatek s tím, že byla unesena. Žena však uvedla, že si muže vzala z vlastní vůle. Příbuzní ji v úterý ubili, ačkoli byla těhotná. Na vraždě se podíleli i její otec a bratři.

K útoku přitom došlo poblíž budovy soudu v Láhauru, která je přísně střežená.

Její manžel Muhammad Ikbál si stěžoval, že policie nezasáhla: „Pozorovali, jak zabíjejí Farzanu, a nedělali nic.“ Kamenování trvalo podle svědků zhruba čtvrt hodiny. Svou ženu se pokoušel bránit, ale její příbuzní ho zbili.

„Křičeli jsme o pomoc, ale nikdo neposlouchal. Jeden z mých příbuzných se svlékl, aby upoutal pozornost policie, ale oni nezasáhli,“ dodal.

Žena podlehla na místě útoku. Její otec se následně vydal policii, bratr a snoubenec vybraný rodinou, kteří rovněž útočili, se pohybují na svobodě. [celá zpráva]

V konzervativních oblastech Pákistánu se považuje za běžné, když ženě manžela vybírá rodina. Pokud odmítne a provdá se za někoho jiného, bývá to považováno za zostuzení rodiny. Příbuzní pak vykonají „vraždu ze cti”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám