Hlavní obsah

Policejní vůz na Filipínách najížděl do demonstrantů

Manila

Policejní vůz ve středu před americkou ambasádou ve filipínské metropoli Manile opakovaně narazil do demonstrantů, kteří auto předtím napadli. Několik lidí skončilo v nemocnici a asi 30 účastníků protestu bylo zatčeno, uvedla agentura AP. Demonstranti požadovali, aby z Filipín odešli američtí vojáci. K rozehnání davu nakonec policie použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vůz v Manile najížděl do demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Za ukončení americké vojenské přítomnosti demonstrovala asi tisícovka Filipínců, kteří zároveň podpořili volání po nezávislé zahraniční politice prezidenta Rodriga Duterteho.

Televizní záběry zachytily dodávku, kterou řídil policista a která několikrát najela do protestujících. Ti vůz předtím obklopili a mlátili do něj dřevěnými tyčemi, které sebrali policistům. Na místě zůstalo několik zkrvavených lidí a podle vůdce protestů muselo být nejméně deset aktivistů převezeno do nemocnice.

Foto: Romeo Ranoco, ČTK/AP

Policejní vůz narazil do demonstrantů, kteří auto předtím napadli.

Strážci zákona později zatkli 29 demonstrantů, kteří prolomili policejní kordón a hodili červenou barvu na policisty a na budovu americké ambasády.

Nejdříve podepsal, pak se ohradil

Prezident Duterte v září vyzval ke stažení amerických vojáků z jihu země. Vojáci tam téměř 15 let působí jako cvičitelé a poradci filipínských jednotek, jež bojují proti islamistům.

V dubnu 2014 Duterteho předchůdce podepsal se Spojenými státy novou desetiletou bezpečnostní dohodu, díky níž americká armáda získala větší přístup na filipínské základny.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Podle agentury AP demonstranti před americkou ambasádou pocházeli z největší levicové nacionalistické organizace Bayan, která již desítky let organizuje protiamerické protesty v zemi. Demonstrace ale bývají převážně nenásilné.

Vztahy Filipín s jejich dlouhodobým spojencem USA se v poslední době zhoršily kvůli Duterteho krvavé válce proti drogám a jeho nelichotivým výrokům na adresu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Nový filipínský prezident Duterte je v současnosti na návštěvě Číny, kde se snaží napravit vzájemné vztahy, které komplikuje mimo jiné spor obou států o území v Jihočínském moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám