Hlavní obsah

Policejní auto v plné rychlosti smetlo thajského demonstranta

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Dlouhotrvající protivládní demonstrace v Thajsku se vyostřují. Jeden z aktivistů v neděli natočil v Bangkoku šokující záběr, na kterém rozjeté policejní auto vrazilo do jednoho z demonstrantů. Muže převezla záchranka do nemocnice, je mimo ohrožení života, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v Thajsku najeli v rychlosti do aktivistyVideo: AP

 
Článek

Ze záběrů je patrné, jak se policejní pick-up rozjel a v plné rychlosti narazil do muže. Po zveřejnění videa se policie dostala pod palbu kritiky ze strany aktivistů, kteří video prezentují jako příklad policejní brutality.

Strážci zákona v reakci uvedli, že obětí nárazu se stal muž, který házel na policejní auto různé předměty. Seržant Noraset, který vůz řídil, dodal, že se cítil ohrožen a snažil se z místa ujet.

Jak je ale z videa zřejmé, muž před autem několik metrů utíkal, než došlo k nárazu.

Především v thajském distriktu Daen Din dochází v posledních týdnech ke střetům demonstrantů s policií.

Vězňům stačila k útěku z cely kancelářská sponka

Koktejl

Aktivisté jsou členy místního protivládního hnutí, které se v posledních letech začalo rozrůstat poté, co se premiérem stal bývalý voják Prajutch Čan-Oča. Aktivisté mají tři požadavky: rozpuštění parlamentu, ukončení zastrašování lidí a návrh nové ústavy.

Organizátoři tvrdí, že protesty probíhají poklidně, nicméně pravidelně přerůstají ve vandalismus a násilí vůči policii.

V Thajsku aktuálně platí zákaz shromažďování v počtu pěti a více osob, jedná se o nařízení zavedené kvůli šíření koronaviru. Demonstranti se ale podle agentury AP pravidelně scházejí ve větším počtu a těchto nařízení nedbají.

Vláda tvrdí, že nepokoje financují neloajální opoziční strany, exiloví politici a extremistické skupiny. Ty dokonce podle vlády vyzývají studenty, aby se k protestům připojili. Za zapojení do demonstrací hrozí až několika roky ve vězení.

Foto: AP

Policisté v Thajsku najeli v rychlosti do aktivisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám