Hlavní obsah

Pod vyprahlou zemí v Keni nečekaně objevili miliardy kubíků vody

– Nairobi
Novinky, rei

Ve vyprahlé oblasti na severu Keni byly objeveny rozsáhlé zásoby spodní vody, které by mohly vystačit celé zemi desítky let. Na konferenci OSN v Paříži to oznámila keňská ministryně životního prostředí Judi Wakhunguová.

Foto: Profimedia.cz

Východní Turkana

Článek

Podzemní jezero v pánevní oblasti Lotikipi objevili díky satelitním a radarovým snímkům, informovala stanice BBC.

Je v něm 250 miliard kubíků vody, přičemž při odčerpání se v něm ročně může doplnit odhadem 3,4 miliardy kubíků. To je skoro třikrát víc, než je spotřeba vody v New Yorku.

Region Turkana je přitom jednou z nejsušších a nejchudších částí Keni, ničivé sucho ho zasáhlo naposledy loni.

„Tato nově objevená zásobárna vody otevírá dveře k budoucnosti ve větší prosperitě nejen místních lidí, ale všech obyvatel Keni. Musíme teď pracovat na tom, jak tyto zdroje odpovědně využít a zajistit je i pro další generace,“ řekla Wakhuguová.

Rezerováry musí být i jinde

Podle Francouze Alaina Gacheta, který se na objevu zásadní měrou podílel, čeká region velká proměna k lepšímu. „Za deset let bude konec trápení. Lidé už nebudou umírat hladem nebo žízní a budou mít školy, cesty a farmy. Jejich život bude mnohem lepší a hladomory budou minulostí,“ citoval jeho slova list The Guardian.

Věci už loni upozornili na to, že pod většinou afrického světadílu se nacházejí dosud nepoznané zásoby vody. Jeden rezervoár objevili i v Namibii, jedné z nejvyprahlejších zemí černého kontinentu.

Související téma

Podle organizace UNESCO nemá zhruba 17 miliónů z víc než 41 miliónů obyvatel Keni přístup k zdravotně nezávadné vodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám