Hlavní obsah

Počet vykonaných poprav ve světě poklesl, tvrdí Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet vykonaných poprav loni ve světě klesl o 31 procent. Je to nejvíce za posledních deset let, uvedla ve své zprávě organizace Amnesty International, která monitoruje porušování lidských práv. Největším „světovým katem“ zůstává Čína. Na druhém místě pomyslného žebříčku je Írán (253 poprav), následují Saúdská Arábie (149 poprav), Vietnam (85) a Irák (52).

Foto: Profimedia.cz

Popravčí komora

Článek

Přesná čísla vykonaných poprav v Číně je nejasný údaj, protože skutečný rozsah použití nejvyšších trestů je údaj klasifikovaný jako státní tajemství. Amnesty je ovšem přesvědčena, že v Číně jsou ročně odsouzeny k smrti a popraveny tisíce lidí.

Počet vykonaných poprav výrazně klesl také v Iráku, Pákistánu a Somálsku. Celkově bylo loni ve světě popraveno nejméně 690 lidí, přičemž ještě v roce 2017 to bylo 993.

Naopak nárůst hrdelních trestů byl zaznamenán v v Bělorusku, Japonsku, Singapuru, Jižním Súdánu nebo ve Spojených státech. Například v Iráku nastal čtyřnásobný nárůst z nejméně 65 trestů smrti v roce 2017 na nejméně 271 v roce 2018.

Mučení a špatné vyšetřování 

V Egyptě vzrostl o více než 75 procent počet rozsudků smrti, z nejméně 402 v roce 2017 na nejméně 717 v roce 2018. Amnesty International napsala, že tento nárůst lze připsat vydávání hromadných rozsudků smrti „po nespravedlivých procesech, často na základě přiznání získaných mučením a špatným vyšetřováním“.

Globální trend podle Amnesty International směřuje ke zrušení trestu smrti. Například africká Burkina Faso přijala nový trestní zákoník, který trest smrti zrušil. Gambie či Malajsie vyhlásily oficiální moratorium na popravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám