Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení na Sulawesi překročil 1200, v kostele zemřelo 34 dětí

Jakarta
Aktualizováno

Bilance pátečního zemětřesení a následné tsunami na indonéském ostrově Sulawesi vzrostla z 844 na 1234 mrtvých. Informoval o tom v úterý mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. K nárůstu bilance přispělo i vyproštění 34 těl dětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři pátrají ve zříceném hotelu na Sulawesi po obětechVideo: Reuters

 
Článek

„K jedné odpoledne tu je 1234 mrtvých,“ řekl Nugroho v úterý odpoledne místního času. Většina obětí pochází z města Palu, které zasáhla vlna tsunami, nyní ale přicházejí i zprávy o obětech ze vzdálenějších a méně přístupných míst, uvedly agentury AP a AFP.

Počet obětí stoupl, když se podařilo z trosek vyprostit těla 34 dětí, které zemřely v kostele v odlehlém okrese Sigi při sesuvu půdy způsobeném otřesy. Účastnily se tam křesťanského tábora spojeného se čtením Bible, řekla televizi ABC mluvčí Červeného kříže Aulia Arrianiová. Podle ní může být v troskách ještě více těl. V táboře bylo celkem 86 dětí, jenomže v oblasti Sigi není k dispozici těžká technika k odstranění kusů betonu a kamenů.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Těla obětí zemětřesení na Sulawesi se pohřbívají v hromadném hrobu.

Do řady míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste.

V několika oblastech způsobilo zkázu takzvané zkapalnění půdy, kdy půda při zemětřesení ztrácí soudržnost a chová se jako kapalina, což má za následek vznik propadů. V jedné ze čtvrtí Palu jižně od letiště bylo takto pohlceno na 1700 domů, v nichž byly patrně pohřbeny stovky lidí, uvedl úřad pro řešení katastrof.

Indonéský prezident Joko Widodo nařídil, aby se zvýšil počet lidí zasahujících v oblasti: „Nařídil jsem vyslání většího počtu vojáků a policistů do zasažených okresů, z nichž některé jsou odříznuty od světa kvůli zničeným silnicím, spadlým mostům a sesuvům půdy. Naší prioritou je nyní zachránit přeživší, evakuovat postižené a najít oběti."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované PaluVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám