Hlavní obsah

Počet obětí epidemie eboly se blíží pěti stům

Ženeva

Počet obětí viru ebola ve třech západoafrických zemích - Guineji, Libérii a Sieře Leone - se zvýšil na 467. Uvedla to v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Celkový počet nakažených zákeřnou chorobou již přesáhl 750.

Foto: MSF, Reuters

Sanitka Lékařů bez hranic před nemocnicí v Conakry, kde léčí nemocné ebolou.

Článek

Během týdne tak počet obětí narostl téměř o pětinu. Data WHO z 23. června uváděla 399 mrtvých z celkem 635 nakažených. [celá zpráva]

WHO kvůli rychlému šíření nemoci svolává na středu a čtvrtek do ghanské metropole Akkry mimořádnou konferenci ministrů zahraničí jedenácti zemí regionu. Na setkání by prý měli zkoordinovat postup v boji s virem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle WHO jsou tři hlavní důvody rychlého šíření choroby - chudoba postižených zemí, propustné hranice a nedostačující systém zdravotní péče narušený lety válek a nestability. Dalším důvodem je nízká úroveň osvěty. Mnoho lidí nakažených zákeřnou chorobou prchá z nemocnic a jejich blízcí je ukrývají v domech nebo kostelích. Virus eboly se tak může dále šířit.

Lékaři: Nemoc se vymkla kontrole

Aby se zabránilo dalším případům přenosu, je podle WHO nutné přijmout řadu tvrdých opatření především v hraničních regionech. Hrozí, že se nemoc rozšíří i do dalších států.

Charitativní organizace Lékaři bez hranic před nedávnem uvedla, že nemoc se už zcela vymkla kontrole. [celá zpráva]

Současná epidemie nemoci vypukla na konci ledna nejprve na jihu Guineje, ale postupně se rozšířila i do sousedních států Sierra Leone a Libérie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám