Hlavní obsah

Po útoku na letiště v Tripolisu hořely nádrže s palivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu posledního fungujícího letiště v libyjské metropoli vypukl rozsáhlý požár po útoku na nádrže s leteckým palivem. V sobotu to oznámila libyjská státní ropná společnost National Oil Corp (NOC). Tripolis čelí řadu měsíců ofenzivě východolibyjských jednotek polního maršála Chalífy Haftara. Podrobnosti o incidentu zatím nejsou známy.

Foto: Ayman Al-sahili, Reuters

Dým nad předměstím Tripolisu

Článek

Prohlášení NOC uvádí, že hasiči pracují na tom, aby plameny na letišti Mitiga dostali pod kontrolu. Video, které Reuters poskytl jeden ze zaměstnanců, ukazovalo sloupce černého kouře stoupající nad odstavnou plochou pro letadla.

Areál Mitiga ležící na břehu Středozemního moře na východě Tripolisu představuje poslední fungující letiště v hlavním městě, které je poslední baštou libyjské vlády podporované OSN. Civilní lety zde ale byly v březnu zastaveny ještě před vyhlášením karantény, a to kvůli opakovanému bombardování.

V Libyi bojují stovky ruských žoldnéřů, potvrdila zpráva OSN

Svět

Tripolis se už více než rok snaží dobýt Libyjská národní armáda (LNA) vedená maršálem Haftarem, která podporuje vládu ve východolibyjském Benghází. Metropole je pravidelně ostřelována, například ve čtvrtek po dalším takovém incidentu místní vláda hlásila pět mrtvých civilistů a desítky zraněných.

V bojích už přišly o život stovky civilistů a opustit domovy kvůli nim musely desetitisíce lidí. Haftarovu ofenzivu podporují Egypt, Spojené arabské emiráty, Rusko a Francie. Vláda v Tripolisu má mimo jiných podporu Turecka, jehož bezpilotní letouny podle Reuters pomohly jednotkám premiéra Fáize Sarrádže ve vyostřených bojích z posledních týdnů získat zpět část ztraceného území.

Reklama

Související články

Loď s migranty hledá marně přístav

Nejméně 78 migrantů, kteří utíkají z Libye do Evropy, uvázlo na moři, protože žádný přístav v zemích Evropské unie jim nedal povolení zakotvit. V úterý to...

Výběr článků

Načítám