Hlavní obsah

Po konci ramadánu obnovil Tálibán ofenzívu na jihu Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V provincii Hílmand na jihu Afghánistánu propukly v neděli boje, když skončilo třídenní příměří k svátku Íd al-Fitr, jímž končí ramadán. Tvrdé střety probíhají u metropole provincie Laškar Gahu, kde zesílily poté, co Spojené státy zahájily 1. května stahování posledních jednotek z Afghánistánu. Tábor Anthonic v Hílmandu předali Američané Afgháncům 2. května.

Foto: Ministry Of Defense Press Office, Reuters

Předání hílmandského Campu Anthonic z rukou Američanů do rukou afghánských obranných sil

Článek

„Boje začaly dnes ráno a stále pokračují,“ řekl agentuře AFP člen provinční rady Hílmandu Attaulláh Afghán. Upřesnil, že tálibové napadli kontrolní stanoviště na předměstí Laškar Gahu i v dalších okresech. „Nyní boje eskaluj, přitom jsme čekali, že příměří vydrží,“ dodal Afghán.

Podle afghánského ministerstva obrany se podařilo zabít při vyčišťovací operaci u Laškar Gahu a v okrese Nahre Sarádž dvacet tálibů, uvedla afghánská stanice TOLO. Podle ní prezident Ašraf Ghání nařídil velitelům, aby podnikli operace proti Tálibánu, pokud bude útočit.

Snaha obnovit jednání o míru

Mluvčí Tálibánu Suhail Šahín uvedl, že se v sobotu sešly v Kataru nakrátko vyjednávací týmy vlády a Tálibánu. Obnovily svůj závazek ukončit válku a vyslovily se pro obnovení zamrzlých rozhovorů.

„Válka není řešení. Lidé chtějí žít v míru a stabilitě,“ uvedla kábulský obyvatel Džamil. Další obyvatel hlavního města Hassan Chán upozornil: „Jednání povedou k výsledku, pokud bude pokračovat příměří.”

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Následky pátečního atentátu v mešitě u Kábulu

Navzdory příměří vybuchla v pátek v mešitě u Kábulu bomba, což si vyžádalo 12 obětí a 15 zraněných. Mezi mrtvými je i imám. K útoku se přihlásil Islámský stát, který se k příměří nepřidal. Islámský stát také o víkendu zaútočil na trafostanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám