Hlavní obsah

Pilot nad Japonskem omylem přetočil boeing plný lidí břichem nahoru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský úřad pro bezpečnost letecké dopravy ve středu potvrdil chybu druhého pilota při incidentu na vnitrostátní lince z počátku září. Boeing 737-700 se 112 lidmi na palubě se během přeletu z ostrova Naha do Tokia ve výšce 12 500 metrů náhle přetočil o 140 stupňů a poklesl o téměř dva kilometry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace letu, při kterém se letadlo téměř obrátilo břichem vzhůru Video: Reuters

 
Článek

Druhý pilot v letadle společnosti ANA chtěl vpustit kapitána vracejícího se z toalety zpět do pilotní kabiny, ale přehmátl se a omylem přepnul kormidlo. Letadlo reagovalo manévrem, který obyčejně provádějí bojové letouny - otočilo se téměř o 140 stupňů. Stroj zároveň v rychlosti ztratil 1900 výškových metrů.

Přetížení pasažéry „přitlačilo“ do sedadel a zraněny byly pouze dvě letušky, oznámila japonská média.

Druhý pilot posléze dostal stroj zase pod kontrolu a ten pokračoval dál v cestě z jižního ostrova Naha na tokijské letiště Haneda.

Foto: Reuters

Počítačová rekonstrukce přemetu japonského boeingu

Incident se udál 6. září a způsobil v Japonsku velký mediální rozruch. Aerolinie se za něj omluvily ústy svého viceprezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám