Hlavní obsah

Pět Somálců odsoudili v USA za pirátství, omylem zaútočili na válečnou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norfolk/Amsterdam
Aktualizováno

Americký soud ve virginském Norfolku odsoudil pět Somálců za pirátství kvůli útoku na loď amerického námořnictva USS Nicholas. Je to poprvé po téměř dvou stech letech, co byl v USA odsouzen někdo za pirátství. Všem hrozí doživotní vězení.

Foto: Profimedia.cz

Zničený člun somálských pirátů

Článek

Pětice byla zadržena v dubnu jen několik dnů poté, co zaútočili na americkou válečnou loď USS Nicholas, která byla na protipirátské misi.

Podle verdiktu soudu se pětice plavila na své lodi s cílem najít obchodní plavidlo, které by přepadli. Na své lodi měli jídlo a palivo a také dva čluny, které by zřejmě použili při útoku. Byli ozbrojeni automatickými zbraněmi a raketovými granátomety.

Jeden z obviněných Mohammed Mohdín Hasan uvedl, že by dostali 30 000 dolarů, kdyby uspěli.

Během plavby Hasan a ještě další dva Somálci nasedli do jednoho rychlého člunu a zaútočili. Zmýlili se v cíli, místo obchodní lodi napadli americkou válečnou loď USS Nicholas.

Loď palbu opětovala a útočníky dostihla.

Somálci se hájili, že se střelbou jen pokoušeli přivolat pomoc, protože byli v nouzi.

Nizozemské námořnictvo zadrželo dvacet pirátů

Nizozemská válečná loď Amsterdam podle středeční zprávy AFP zadržela dvacet somálských pirátů, kteří jsou podezřelí z nedávného útoku na plachetnici Choizil u Seychelských ostrovů a z únosu dvou jihoafrických členů její posádky.

Skupinu 13 podezřelých zadrželi Nizozemci v pátek, v úterý dalších sedm.

Nizozemská prokuratura požádala, aby byla na zadržené uvalena vazba. Piráti u Seychelských ostrovů unesli celkem tři členy posádky plachetnice, jeden jim 7. listopadu unikl.

Námořní lupiči, kteří řádí u pobřeží Somálska i v Indickém oceánu, se zřídka dostanou až před evropské soudy. Nizozemská justice ale 17. června odsoudila pět somálských pirátů k pěti letům vězení za loňský útok na nákladní loď pod vlajkou Nizozemských Antil. Šlo prý o první případ, kdy byli somálští námořní lupiči odsouzeni evropským soudem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám