Hlavní obsah

Pěšky na severní pól míří tři Britové i přes tající led

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vlastní kůži chce ověřit zprávy o tajícím ledu v Arktidě britská expedice, která vyrazila po svých k severnímu pólu. Trojčlenný tým v sobotu v noci vysadili podle stanice BBC na led 800 km od kanadských břehů. Během sto dnů chtějí urazit 1000 kilometrů.

Článek

Výpravu vedenou úznávaným polárníkem Penem Hadowem (46) tvoří jeho kolegové z British Catlin Arctic Survey Group: Ann Danielsová (44) a Martin Hartley (40) . Trojice bude muset překonávat kromě zimy v rozmezí od nula do minus 50 Celsia i praskliny v rozpadajícím se ledu. K tomu jsou vybaveni speciálními obleky, které jim umožní plavání v ledové vodě.

:. Pen Hadow při překonávání prasklin v ledu v roce 2003.Martin Hartley

Během své cesty budou výzkumníci pravidelně měřit sílu ledu. Satelity sice v minulých letech potvrzovaly úbytek ledu, ale terénní měření poskytne přesnější data o tom, jak to s ledem vypadá. Všeobecně se předpokládá, že led se globálním oteplováním ztenčuje. Podle některých předpovědí bude v Severním ledovém oceánu na konci století volné moře bez ledové pokrývky.

Výprava má led změřit v období na přelomu zimy a jara, kdy je rozsah zalednění na severní polokouli největší. Profesor Wieslaw Maslowski, který se zabývá modelování zalednění, doufá, že naměřené hodnoty mu pohou upřesnit předpověď. V současnosti dokonce tvrdí, že led může zcela zmizet kdykoli mezi lety 2010 a 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám