Hlavní obsah

Personální ředitel ruské automobilky GAZ se oběsil na záchodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rozruch v ruských médiích vyvolala sebevražda personálního ředitele automobilky GAZ. Anatolij Jemelin nenechal žádný dopis na rozloučenou, než se ve středu oběsil. Ale tisk uvádí tento čin do souvislosti s vlnou propouštění.

Foto: Profimedia.cz

I na automobilku GAZ dolehla krize, zřejmě proto se Anatolij Jemelin oběsil.

Článek

Rusku patří v počtu sebevražd jedno z prvních míst ve světě. Loni na 100 000 Rusů připadalo 29 sebevražd, což je dvojnásobek světového průměru. Nejčastěji se k skoncování s vlastním životem odhodlávají muži ve věku 35 až 60 let. S příchodem hospodářské krize se situace ještě zhoršila, příčinou bývá neschopnost splácet dluhy či ztráta naděje na nalezení zaměstnání.

Jemelinův případ podle serveru NEWSru.com svědčí o tom, že vlna sebevražd se dotýká nejen běžných obyvatel, ale i manažerů. Od začátku října podle úředních údajů přišlo o práci 45 000 lidí, z toho 18 000 se podařilo nalézt nové zaměstnání. V prvních dvou měsících nového roku však může propuštění čekat podle vicepremiéra Alexandra Žukova skoro čtvrt miliónu lidí.

Oběsil se na toaletě

Jemelina našli kolegové oběšeného na služební toaletě školicího střediska v správní budově podniku. Toaletu sám zamkl, než se pověsil na elektrické šňůře, kterou přivázal k vodovodní trubce.

Ředitelovi kolegové jsou jeho činem otřeseni, nedávno s nimi ve veselé náladě oslavil své padesátiny, které připadají na 1. ledna. V automobilce pracoval od roku 1980 a byl považován za zkušeného "kádrováka". Řízení personálních otázek v podniku dostal na starost v říjnu, kdy náhle zemřel předchozí personální ředitel. Oficiálně však v nové funkci nebyl potvrzen.

Motivy činu jsou dosud nejasné, vyšetřovatelé zkoumají, zda neměl v práci konflikty, problémy v rodině či dluhy. Nicméně podle listu Kommersant mohlo být příčinou nervové vyčerpání pramenící ze situace v podniku, který patří do impéria miliardáře Olega Děripasky. Před měsícem GAZ oznámil, že v lednu propustí 1200 dělníků z montáže lehkých dodávek, po nichž klesla poptávka. V podniku se ale hovoří o tom, že skutečné číslo může být mnohem vyšší, protože mnoho pracovníků je přemlouváno k odchodu na vlastní žádost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám