Hlavní obsah

Pelosiová přistála na Tchaj-wanu. Čína spouští námořní manévry v okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letadlo s předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou v úterý přistálo na Tchaj-wanu. Pelosiová svou cestu dopředu oficiálně neoznámila. Čína oznámila, že bez odkladu zahájí námořní a letecké cvičení v okolí Tchaj-wanu, píše agentura AFP.

Pelosiová přistála na Tchaj-wanu i přes čínské varováníVideo: AP

 
Článek

„Naše delegace návštěvou Tchaj-wanu vyjadřuje neochvějný závazek Ameriky podporovat pulzující tchajwanskou demokracii,“ napsala Pelosiová po přistání na Twitteru. Závazek USA vůči demokratickému Tchaj-wanu je podle ní důležitější než kdy jindy.

Čína zareagovala oznámením, že bezodkladně zahájí společné námořní a letecké cvičení ve vzdušném prostoru severně, jihozápadně a jihovýchodně od Tchaj-wanu. Podle agentury Reuters o tom informovalo velitelství čínských východních sil.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, zvolená za demokraty, je dlouhodobou kritičkou Číny a její neoficiální, ale dopředu známé plány navštívit Tchaj-wan v rámci asijského turné Peking popudily.

Čínský ministr zahraničí Wang I v úterý varoval, že si američtí politici zadělávají na malér. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ vzkázal.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Obyvatelé Tchaj-wanu vítají předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Podle místních médií Čína před příletem Pelosiové na Tchaj-wan uzavřela vzdušný prostor nad Tchajwanskou úžinou pro všechna civilní letadla.

Těsně před přistáním amerického letounu na Tchaj-wanu čínská televize CGTN na svém webu informovala o tom, že se nad Tchajwanský průliv vznesly čínské bojové letouny Su-35.

Na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-peji se shromáždily davy lidí skandujících: „Vítejte, Pelosiová!“ Uvítali tak přílet stroje, který byl od svého startu z Kuala Lumpuru nejsledovanějším letounem na světě, jak se uživatelé internetu snažili zjistit, jestli Pelosiová po skončení oficiální návštěvy Malajsie skutečně zamíří na Tchaj-wan.

Přistane na Tchaj-wanu navzdory výhrůžkám Pekingu? Statisíce lidí sledují letadlo s Pelosiovou

Zahraniční

Bílý dům už před tím varoval Čínu před přehnanou reakcí a vyslal čtyři válečné lodě na „rutinní“ nasazení východně od ostrova, informoval server NDTV.

Čína již dříve uvedla, že její armáda nebude nečinně přihlížet, pokud Pelosiová ostrov navštíví, a že by návštěva měla těžký dopad na vzájemné vztahy s USA.

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USA

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám