Hlavní obsah

Papež v Abu Dhabi odsloužil mši pro 170 tisíc lidí. Přišly i tisíce muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František odsloužil v úterý na stadionu v Abu Dhabi na závěr své třídenní návštěvy Spojených arabských emirátů mši. Podle organizátorů se jí zúčastnilo kolem 170 tisíc lidí, včetně několika tisíc muslimů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František sloužil v Abu Dhabi mši pod širým nebemVideo: Reuters

 
Článek

Mši vysílala místní televize v přímém přenosu. Na 50 tisíc lidí se jí účastnilo přímo na stadionu, dalších více než sto tisíc lidí ji sledovalo za branami stadionu na velkoplošné obrazovce.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Mše na stadionu v emirátu Abú Zabí se účastnilo kolem 50 tisíc lidí, za branami byly další desetitisíce

Během mše zazněla řada jazyků, kromě angličtiny, arabštiny a italštiny to byla také francouzština, korejština či tagalština, kterou se hovoří na Filipínách. Právě lidé z Filipín a Indie tvoří velkou část z osmi milionů lidí, kteří v emirátech pracují. Kolem 900 tisíc pracovních migrantů ve Spojených arabských emirátech jsou katolíci, připomíná list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Papež v emirátu Abú Zabí

„Zcela jistě pro vás není jednoduché žít daleko od domova, chybí vám přízeň vašich milovaných a možná i cítíte nejistotu ohledně budoucnosti. Ale Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež místní katolíky během mše. Ti mohou na rozdíl od jiných islámských států v regionu svou víru svobodně praktikovat. Je ale nelegální, aby se snažili získávat nové věřící k jinému náboženství, než je islám, či vzdát se islámu a přejít na jinou víru, což se trestá i smrtí.

Svatý otec František přijal pozvání k návštěvě od korunního prince emirátu Abu Dhabi šejcha Muhammada bin Zajda Nahajána a stal se první hlavou katolické církve, která navštívila Arabský poloostrov, kolébku islámu. Během své návštěvy vyzval k dialogu o míru a větší spolupráci mezi křesťany a muslimy. Odsoudil válku v Jemenu i další konflikty na Blízkém východě.

Během návštěvy mimo jiné podepsal za Vatikán s imámem mešity Al-Azhar, považované za sídlo hlavy sunnitského islámu, dokument o společném boji proti extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám