Hlavní obsah

Palba vrtulníků NATO zabila ochranku americké kolony

Novinky,
Kábul

Pět až deset obětí z řad soukromé bezpečnostní služby si v úterý vyžádala palba vrtulníků NATO v provincii Ghanzní na jihovýchodě Afghánistánu. Vojáci zřejmě považovali strážce, kteří doprovázeli kolonu vozidel NATO, za povstalce a zaútočili na ně.

Článek

"Vrtulníky NATO se zaměřily na strážce, zřejmě si je spletly s povstalci. Osm až deset strážců bylo zabito," uvedl zástupce velitele provinční policie Mohammad Hussain Jakubi agentuře AFP.

Podle agentury AP vzdušné palbě předcházel střet mezi doprovodem konvoje a vojáky NATO. Během přestřelky pak velení přivolalo vrtulníky. „Konvoj požádal a dostal vzdušnou podporu. Stále zjišťujeme výsledky nasazení,“ stojí v prohlášení NATO citovaném Wall Street Journalem.

Policejní velitel v Ghazní Ziraver Záhid potvrdil, že se střetu žádní povstalci neúčastnili: „Ráno došlo k incidentu mezi americkou kolonou a bezpečnostními silami z ochranky Watan Risk. Počet obětí listu Globe and Mail nepotvrdil.

Zůstává nejasné, jestli vojáci NATO a ostraha patřili ke stejnému konvoji, nebo jestli se do křížku dostaly dva samostatné konvoje.

Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) využívají soukromé strážce pro ochranu a přepravu svých konvojů v Afghánistánu. Ostraha konvoje patřila k soukromé společnosti Watan Risk, která poskytuje ochranu kromě konvojů také úřadům a mezinárodním organizacím.

Úspěšný zásah v v Núristánu

V Núristánu na severovýchodě Afghánistánu NATO a afghánské síly při noční operaci zabili 25 vzbouřenců. Byli mezi nimi i zahraniční bojovníci, Arabové, Čečenci a Pákistánci.

Reklama

Výběr článků

Načítám