Hlavní obsah

Pákistán přiznal, že bez soudu zadržuje 700 lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán přiznal, že zadržuje bez obvinění zhruba 700 lidí podezřelých z radikalismu a militantních aktivit. Vězňové jsou podle generálního prokurátora Irfana Kádira drženi ve věznicích v kmenových oblastech podél hranice s Afghánistánem.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánští vojáci

Článek

V regionu podle žalobce panuje „situace blížící se válce“. Zadržovaní zůstanou ve vazbě, dokud tento stav trvá a pokračují armádní akce.

„Ve Vazíristánu probíhá vojenská operace. Podle zákona nemůžeme těchto 700 lidí soudit, anebo propustit, dokud operace neskončí,“ prohlásil Kádir.

Není jasné, jak dlouho jsou osoby podezřelé z napojení na radikály, zadržovány. Na pákistánské straně hranice nacházelo od roku 2001 útočiště množství bojovníků afghánského Tálibánu i sítě Al-Káida. V regionu se pak zrodila pákistánská odnož Tálibánu.

Jak je mocná tajná služba?

Prokurátor počet zadržovaných přiznal během jednání nejvyššího soudu o případu sedmi podezřelých osob, které byly v roce 2010 propuštěny z vězení, ale později znovu zadrženy tajnou službou ISI.

Podle Kádira by měl být soud zastaven, dokud ho nepovolí vyšší místa. Předseda nejvyššího soudu Iftikár Muhammad Čaudrí ale zastává názor, že jsou porušována práva podezřelých, když se nemůžou hájit před soudem.

Pozorovatelé tudíž probíhající soud hodnotí jako střet justice s ISI, o níž se mnozí domnívají, že operuje zcela nezávisle na soudní moci. Sedm mužů stanulo před soudem loni, všichni v bídném stavu. Čtyři jejich údajní komplicové ve vazbě zemřeli.

Lidskoprávní organizace Amnesty International už loni obvinila Pákistán, že nezákonně zadržuje tisíce mužů i chlapců, z nichž mnozí jsou ve vazbě mučeni. Pákistánská armáda tvrzení odmítla a označila za „snůšku lží“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Novinky

Reklama

Související články

V Pákistánu zabili další zdravotnice

Vlna útoků na pákistánské zdravotnice, které se zabývaly očkováním proti obrně, pokračovaly i v úterý. Útok ozbrojených islámských fundamentalistů na sanitku...

Výběr článků

Načítám