Hlavní obsah

Opusťte zabavené farmy bělochů, vyzval Zimbabwany nový ministr

– Harare

K okamžitému opuštění nezákonně zabraných farem vyzval Zimbabwany nový ministr zemědělství Perence Shiri. Svržený dlouholetý prezident Robert Mugabe vyvlastňoval půdu bělošským obyvatelům země. Část z nich se nyní možná na své pozemky vrátí, napsala agentura Reuters.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa (vlevo) a nový ministr zemědělství Perence Shiri (vpravo)

Článek

„Všichni, kdo byli protiprávně usazeni, nebo se sami usadili na přerozdělované půdě, by měli okamžitě odejít," prohlásil Shiri po setkání s provinčními ministry v metropoli Harare.

„Na farmách by měli zůstat pouze lidé, kteří mají doklady o držení půdy, nebo ti, kterým byl pozemek legitimně přidělen," řekl ministr podle webu státního deníku The Herald.

Mugabeho autoritativní režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek farmářů z řad bělošských obyvatel Zimbabwe. Zdůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po bělošské nadvládě z doby, kdy země byla britskou kolonií. Změny ale vedly k problémům v zemědělském sektoru, které zhoršily již beztak špatný stav ekonomiky.

V listopadu zbavila Mugabeho moci po téměř čtyřiceti letech armáda. Novou hlavou státu se vzápětí stal jeho bývalý spojenec a pozdější rival Emmerson Mnangagwa. Ten slíbil, že pozvedne ekonomiku a potlačí korupci. Pozemkovou reformu označil za nezvratnou, zároveň ale oznámil záměr odškodnit bělošské farmáře, kteří přišli o pozemky a často uprchli do ciziny.

Reklama

Výběr článků

Načítám