Hlavní obsah

Arcibiskup kryl zneužívání dětí, rozhodl australský soud

Canberra

Arcibiskup z Adelaide Philip Wilson (67) je vinen z toho, že tajil sexuální zneužívání dětí, rozhodl v úterý australský soud. O výši trestu se má rozhodnout až v červnu, napsala agentura AP. Jednomu z nejvýše postavených katolických duchovních v kauze zneužívání dětí hrozí dva roky vězení.

Foto: Peter Lorimer, Reuters

Arcibiskup z Adelaide Philip Wilson

Článek

Wilson měl krýt kněze Jamese Fletchera, který děti zneužíval v 70. letech. Fletcher byl v roce 2004 usvědčen a odsouzen k osmiletému vězení za zneužití devíti dětí. Zemřel za mřížemi v roce 2006.

Jednou z jeho obětí byl někdejší ministrant Peter Creigh. Při procesu s Wilsonem uvedl, že roku 1976, pět let po svém setkání s Fletcherem, arcibiskupovi vše do detailu popsal. Wilson tvrdí, že si na tento rozhovor nepamatuje. Soudce ale Creigha označil za věrohodného svědka.

Věděl, že „vyslechl věrohodné obvinění, ale rozhodl se chránit církev a její pověst”, sdělil soudce Robert Stone při čtení rozsudku.

Další z předvolaných svědků pověděl, že o svém zneužití řekl při zpovědi ve věku 11 let. Wilson ho tehdy údajně obvinil, že lže, a udělil mu jako pokání pomodlit se desetkrát Zdrávas Maria.

Nic prý nevěděl

Wilson svou vinu nepřiznal, u soudu prohlásil, že o Fletcherově činech nevěděl. Staly se v době, kdy byl pomocným knězem v Maitlandu, vzdáleném 130 kilometrů od Sydney. Jeho právník usiloval čtyřikrát o zrušení procesu, kromě jiného v době, kdy lékaři u Wilsona diagnostikovali rané stadium Alzheimerovy choroby.

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilním násilím ve více zemích. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Reklama

Výběr článků

Načítám