Hlavní obsah

Ochránci velryb poleptali tři japonské námořníky granáty s kyselinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři členové posádky japonské velrybářské lodi mají údajně poraněné tváře po incidentu s ochránci zvířat. Podle páteční zprávy agentury AP mají velrybáři poleptané oči a tváře od kapslí s kyselinou, kterou útočníci z organizace Sea Shepherd vrhali na palubu japonského plavidla nedaleko břehů Antarktidy.

Článek

Podle ochránců zvířat kapsle obsahovaly kyselinou máselnou, kterou útočníci vyrobili ze žluklého másla. Jde o tradiční zbraň, kterou aktivisté používají proti japonským velrybářským lodím. Útočníci trvají na tom, že kyselina máselná je nejedovatá. "Je to neškodná tekutina," řekl mluvčí aktivistů.

Skupina Sea Shepherd se zaměřuje na japonské velrybářské lodě, které připlouvají k břehům Antarktidy v době, kdy je na jižní polokouli letní sezona. Cílem kampaně je podle ochránců přírody způsobit lovcům velryb finanční ztráty a zachránit co možná nejvíce kytovců.

Japonsko má v antarktických vodách flotilu šesti velrybářských lodí, jež působí v rámci vědeckého programu, který je výjimkou ze zákazu komerčního lovu velryb vyhlášeného v roce 1986. V Japonsku se ale velrybí maso konzumuje a tvrzení Japonců, že kytovce loví kvůli vědeckým účelům, je považováno za záminku pro udržení velrybářského průmyslu.

Podle majitelů japonské lodě sice zranění námořníků není vážné, ale kyselina máselná prý může způsobit až dočasnou slepotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám