Hlavní obsah

Obyvatelka Wu-chanu popsala bezmoc ve městě. Radši zemřeme doma, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Strýc mi zemřel, otec je v kritickém stavu a u matky a tety se začínají objevovat příznaky nákazy koronavirem, říká 33letá Wang Wen-ťün. Obyvatelka čínského Wu-chanu, který je centrem epidemie, poskytla rozhovor BBC. Koronavirus připravil o život téměř pět set lidí.

Článek

Na tomografii zjistili lékaři zdravotní problémy také u bratra ženy. „Otci jsme pořídili kyslíkový přístroj, na který je napojený 24 hodin denně. V úterý měl horečku, neustále kašle a těžce dýchá,“ popisovala Číňanka.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlídka u kontrolního stanoviště ve městě Wu-chan měří řidiči teplotu. Ta by mohla signalizovat nákazu koronavirem

Matka i teta přes zdravotní potíže chodí každý den do nemocnice v naději, že pro otce seženou volné lůžko. Zatím jsou ale neúspěšné, všude je odmítají.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Bez topení a se studenou večeří

Ve Wu-chanu byla zřízena řada karanténních zařízení, která mají sloužit pacientům s mírnými příznaky. V jednom z nich zemřel i strýc Wang Wen-ťün. „Zpočátku jsme si mysleli, že se jedná o nemocnici, ale ukázalo se, že to je hotel. Nebyly tam žádné zdravotní sestry ani lékaři. Chybělo dokonce i topení a večeře se podávala jen studená,“ prozradila Číňanka.

Lékaři potvrdili přenos koronaviru z matky na dítě

Svět

Její strýc už byl prý ve vážném stavu a začínal ztrácet vědomí. Druhý den ráno byl nalezen mrtvý.

Wu-chan se snaží s koronavirem bojovat. Město vyčlenilo dalších osm objektů, které budou přeměněny v nemocnice. Ve středu má být dokončena druhá nová nemocnice. Dohromady by všechny objekty měly poskytnout 12 600 lůžek.

Tady nám nikdo nepomůže. Jinde bychom měli aspoň nějakou naději.
Wang Wen-ťün

Podle Wang jsou nová střediska primárně určena pro pacienty, kteří jsou v existujících přeplněných nemocnicích ve městě a u nichž je koronavirus prokázán. „Budeme-li se řídit nařízeními vlády, můžeme se v tuto chvíli obrátit jen na karanténní zařízení. Pokud tam půjdeme, dopadneme jako strýc. To radši zemřeme doma,“ podotkla Wang.

Čína chce použít experimentální lék. V USA proti koronaviru pomohl

Svět

Dodala, že kdyby věděla, že se úřady chystají město uzavřít, odvezla by rodinu pryč. „Tady nám nikdo nepomůže. Jinde bychom měli aspoň nějakou naději,“ uvedla.

Počet lidí nakažených koronavirem 2019-nCoV už v Číně přesáhl 24 tisíc. Obětí je téměř pět set. Nejhůře postižený je právě Wu-chan, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit a které bylo 23. ledna zcela uzavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám