Hlavní obsah

Obří socha Buddhy zničená Tálibánem by mohla být zrekonstruována

Berlín

Jedna ze dvou obrovských soch Buddhy, které v roce 2001 vyhodil do povětří fundamentalistický tálibánský režim, by mohla ze skal opět shlížet na údolí Bámjánu v centrální části Afghánistánu. Podle agentury AP to v pondělí oznámil Erwin Emmerling z Technické univerzity v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Obří socha Buddhy v Bámjánu, kterou nechal v roce 2001 zničit mulla Umar.

Článek

Odborníci prozkoumali několik set fragmentů, které zbyly po odstřelu soch. Podle Emmerlinga, který navštívil zmíněnou památku asi patnáctkrát, je možné menšího Buddhu navzdory "politickým i praktickým otázkám" zrekonstruovat. Výzkumy rovněž prokázaly, že sochy byly kdysi jasně barevné.

Ke zničení přes 1500 let starých Buddhů se Tálibán odhodlal i přes hlasitý mezinárodní nesouhlas. Větší z nich, 53 metrů vysoký stojící Buddha, byl situován v západní části masivu, menší, který dosahoval výšky 37 metrů, byl umístěn ve výklenku na východě stěny.

Výsledky odborné práce Emmerling představí ve středu na pařížské konferenci UNESCO. Na seznam nemovitého kulturního dědictví UNESCO bylo Bámjánské údolí zapsáno v roce 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám