Hlavní obsah

OBRAZEM: Nové lijáky v Indonésii zvyšují počet obětí záplav

JAKARTA

Na 56 již vzrostl počet obětí záplav v indonéské metropoli Jakartě a okolí. Přímo v hlavním městě zahynulo 44 lidí a v přilehlých provinciích na ostrově Jáva dalších 12 osob. OSN oznámila, že je připravena do Jakarty vyslat pomoc, pokud o to indonéská vláda požádá.

Článek

Úřady varují před šířením nakažlivých nemocí jako je tyfus, cholera, malárie, horečka dengue a ptačí chřipka.Situaci v Jakartě zhoršily v noci na úterý další lijáky, kvůli nimž se voda znovu začala rozlévat v nízko položených čtvrtích města, kde už v pondělí ustupovala.

Podle úřadů může být bez domova až 430 000 lidí. Foto: ČTK/AP

Indonéské úřady tvrdí, že až 430 000 lidí přespává nyní v provizorních přístřešcích, hlavně v mešitách, školách a vládních budovách, často bez přístupu k hygienickým zařízením. Většina z 12 miliónů obyvatel jakartské aglomerace také nadále zůstává bez dodávek pitné vody a elektřiny, někde nefungují telefony, jinde jsou neprůjezdné ulice.

Kromě pitné vody se v metropoli nedostává potravy pro kojence a léků, hlavně antibiotik. Foto: ČTK/AP

Úřady varují před šířením nakažlivých nemocí jako je tyfus, cholera, malárie, horečka dengue a ptačí chřipka. Foto: ČTK/AP

Vláda vyslala lékařské týmy na gumových člunech do nejhůře zasažených oblastí, kde lidé trpí průjmy, kožními onemocněními, dýchacími obtížemi a dalšími problémy způsobenými špatnou hygienou.

Množství jakartských čtvrtí se změnilo v jezera plná trosek a odpadků. Foto: ČTK/AP

Záplavová voda protrhla břehy řek ve čtvrtek a množství jakartských čtvrtí se změnilo v jezera plná trosek a odpadků. Indonéské úřady v minulých dnech hovořily o zatopení až tří čtvrtin města, které pokrývá 660 kilometrů čtverečních. Voda na některých místech sahala prý až do výšky čtyř metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám