Hlavní obsah

Obětí násilí v Libyi je 6000, tvrdí místní obhájci lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Libyjská liga pro lidská práva ve středu uvedla, že násilí v zemi si od svého propuknutí vyžádalo už 6000 obětí. Mluvčího skupiny Alího Sajdána citovala francouzská agentura AFP.

Foto: Reuters

Libye je na pokraji občanské války.

Článek

Sajdán v Paříži řekl, že tři tisíce obětí jsou z Tripolisu, dva tisíce jich zahynulo v Benghází, kde revolta propukla, a tisíc v ostatních městech.

„To je to, co nám lidi řekli, ale může to být více,“ dodal ještě. Čísla ligy ale nejde nijak potvrdit. Diplomaté uvádějí tisíc až dva tisíce mrtvých.

Podle Sajdána byly v Libyi nasazeny tisíce žoldnéřů z cizích zemí. Tři tisíce jich má být podle něj v Tripolisu a další tři tisíce v jeho okolí. Podle něj je řídí důstojníci ze sousedního Čadu.

Podle vysokého komisaře OSN uprchlo z Libye od propuknutí nepokojů skoro sto tisíc lidí. Většinou se ale jednalo o zahraniční dělníky, kteří pracovali v zemi bohaté na ropu. Varoval, že v táborech u tunisko-libyjských hranic se nedostává vody a potravin.

Celou středu se bojovalo ve městě Briga, kam se pokoušely proniknout Kaddáfího jednotky. Jejich útok se prý podařilo odrazit a plukovníkovým bojovníkům v areálu univerzity dochází munice. To byl zřejmě důvod, proč se posléze stáhli.

Akce si vyžádala asi deset mrtvých a nejsou informace, jak rozsáhlá byla. Ve městě pak byla zaznamenána silná exploze, po níž stoupal k nebi černý dým. Zřejmě byla zasažena nějaká část rafinérie.

Reklama

Výběr článků

Načítám